Tekst objavljen: 10.11.2015 12:05        


Slovenačka startap kompanija "Cashila" prva je u svetu dobila bankarsku licencu za konverziju digitalne valute bitkoin u evre. Uz pomoć bitkoina, "Cashila" namerava da uvede konkurenciju SWIFT sistemu, izvestio je RTV Slovenije, a prenosi regionalni portal Seebiz.

Slovenci prvi s licencom za pretvaranje bitkoina u evre

Najveći deo novca u svetu postoji samo u elektronskom obliku na bankovnim računima, gotovina čini samo nekoliko procenata. Finansijski tokovi bi u tom smislu mogli da putuju vrlo brzo, navode iz te firme.

Objašnjavaju da se događa da fizički poštanski paket od Ljubljane do Istanbula stigne brže nego transfer sa slovenačkog bankarskog računa u Tursku. Između njih je globalni sistem SWIFT, zadužen za međubankarsku finansijsku komunikaciju, različito radno vreme institucija, različite metode za proveru identiteta i sprečavanje pranja novca, kao i povezani troškovi.

Dva Slovenca, Tim Mitja Žagar i Jani Valjavec, kažu da su pronašli način da se značajno smanje troškovi međunarodnih doznaka, kao i trajanje, uz pomoć digitalne valute bitkoin.

Uslugu još razvijaju, ali za sada ostaje činjenica da je njihovo preduzeće "Cashila" trenutno jedino u svetu s licencom za obavljanje bankarskih transakcija putem bitkoina za područje SEPA-e.

Licencu je izdala češka centralna banka i odnosi se na 28 zemalja EU, kao i za Island, Lihtenštajn, Norvešku, Švajcarsku, Monako i San Marino.

Usluga je, kako navode, korisna i za državljane trećih zemalja koji daljinski (tj. izvan Evrope) rade za evropska preduzeća i žele da zaradu što pre dobiju u svojoj zemlji. Klijent platu doznačava na korisnikovu adresu kod "Cashila"-e, a potom primalac bitkoina u matičnoj zemlji virtuelni novac menja za lokalnu valutu.

Dugoročna vizija uključuje filijale "Cashila"-e u neevropskim zemaljama i partnerskim kompanijama, pri čemu Slovenci prvu takvu ispostavu najavljuju u Južnoj Koreji, a potom i u nekim afričkim zemljama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
bitkoin u evro licenca bitkoin virtualna valuta slovenija poslovanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana