Tekst objavljen: 10.11.2015 9:19        


Rastuća očekivanja da će SAD u decembru podići kamatne stope prvi put u poslednjih devet godina dominirala su danas finansijskim tržištima širom sveta, odrazivši se na kretanje deonica. Skok zapošljavanja u SAD prošlog meseca doveo je do jačanja dolara i rasta spekulacija da će američka centralna banka na sastanku idućeg meseca podići kamatne stope, prenosi agencija Frans pres.

Spekulacije iz SAD oborile globalne akcije

U Londonu je indeks FTSE 100 pao 0,7 odsto, u Frankfurtu DAKS 30 je skliznuo 1,3 odsto, a u Parizu KAK 40 je bio u padu 1,5 odsto. Evro je na valutnoj berzi danas oslabio na 1,0707 doalra, što je njegov najniži nivo od kraja aprila, da bi dan završio na 1,0771 dolar.

Finansijska tržišta već mesecima spekulišu o tome kada će SAD podići kamate sa rekordno niskih nivoa, ali budući da se decembar i sastanak centralne banke približavaju, tržišta mahom veruju da će do rasta kamata doći, navode brokeri kompanije Kapital ekonomiks.

Tempo zapošljavanja u SAD je u oktobru ubrzao, jer su poslodavci, posle dva razočaravajuća meseca, otvorili 271.000 novih radnih mesta, što je najveća cifra od decembra prošle godine. Stopa nezaposlenosti je u oktobru pala na novi, sedmogodišnji minimum od 5,0 odsto, prema podacima američkog Ministarstva za rad.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) srezala je danas prognoze rasta globalne ekonomije, uputivši takođe upozorenje vezano za stagnaciju svetske trgovine. Prema projekcijama, svetska ekonomija će ove godine ostvariti rast od 2,9 odsto u odnosu na ranije prognoziranih 3,0 odsto, a u 2016. rast od 3,3 odsto u odnosu na prethodno projektovanih 3,6 odsto.

Glavni ekonomista OECD Ketrin Man je izrazila duboku zabrinutost u vezi sa ovogodišnjom stagnacijom, pa i padom globalne trgovine, navodeći da su tokovi trgovine u svetu pali na nivo koji se obično povezuje sa globalnom recesijom, iako bi akcije koje su preduzele Kina i još neke zemlje trebalo da osiguraju ubrzanje u 2016.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
evropske akcije zapošljavanje mladih SAD kamtne stope američke akcije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana