Tekst objavljen: 08.02.2020 15:00        


Glavni izvršni direktor Kredi Svisa, Tiđan Tijam, dao je otkaz

Špijunska afera trese jednu od najvećih švajcarskih banaka

Ovaj potez usledio je posle bitke za vlast u drugoj najvećoj švajcarskoj banci, koja se suočava sa pritiskom investitora zbog špijunskog skandala koji istražuju švajcarski regulatori, javlja Rojters.

Banka sa sedištem u Cirihu je saopštila da će Tijamova ostavka stupiti na snagu 14. februara i da će ga na toj funkciji zameniti Tomas Gotstajn, šef Kredi Svisa za poslove na domaćem tržištu.

Špijunska afera izbila je u septembru prošle godine, kada je otkriveno da su bivšeg šefa Kredi Svisa za upravljanje aktivama, Ikbala Kana, koji je prešao u konkuretsku banku UBS, pratili privatni detektivi da utvrde da li vrbuje kolege i klijente iz svoje bivše firme da pređu u UBS. Advokatska firma "Homburger", koja je sprovela internu istragu u Kredi Svisu povodom ovog skandala, navela je u izveštaju da je našla "nula dokaza“ da je Tijam bio upoznat sa praćenjem bivšeg zaposlenog.

Tijam je takođe negirao da je znao bilo šta o praćenju bivšig kolega. Praćenje je, kako je utvrđeno, organizovao tadašnji glavni direktor za poslovne operacije Pjer-Olivije Buje, a kasnije su isplivali detalji da je bilo i dodatnih slučajeva špijuniranja.

Ova afera je pogoršala tenzije između Tijama i predsednika Uprave Ursa Rohnera. Iako je nekoliko glavnih akcionara ove nedelje obećalo podršku Tijamu, on je želeo da dobije i podršku uprave.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Uprava Kredi Svisa je, međutim, saopštila danas da podržava Rohnera koji treba da završi mandat u aprilu 2021. godine.

Švajcarska agencija za finansijsli nadzor FINMA povela je vlastitu istragu o špijuniranju u Kredi Svisu, nakon što je banka priznala da je prisluškivan i bivši šef za ljudske resurse Piter Gerke. FINMA želi da utvrdi eventualnu odgovornost Tijama i njegovih najviših menadžera i da li su propusti u upravljanju kontrolom doveli do toga da banka špijunira svoje bivše rukovodioce.

Akcije Kredi Svisa pale su jutarnjem trgovanju u 8:10 časova po GMT za 4,5 odsto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
tiđan tijam špijunska afera afera švajcarska Credit Suisse ostavka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana