Tekst objavljen: 09.09.2015 9:00        


Srbija je obezbeđena dovoljnim količinama gasa i za slučaj da zimus dođe do prekida isporuke tog energenta preko Ukrajine, rečeno je Tanjugu u Srbijagasu i navedeno da u skladištu Banatski dvor već ima oko 380 miliona kubika gasa.

Srbija će imati dovoljno gasa

Podzemno skladište gasa u Banatskom Dvoru pred zimsku sezonu, do danas je napunjeno sa 381 milion kubika gasa, od toga je 141 milion kubika u vlasništvu Srbijagasa, a oko 240 miliona kubika u vlasništvu ruskog partnera Gaspromeksporta, navode u Srbijagasu.

Plan je, kako najavljuju, da ovom dinamikom utiskivanja, do sredine oktobra odnosno do početka grejne sezone, skladište bude napunjeno u punom kapacitetu sa oko 450 miliona kubnih metara gasa.
Zahvaljujući tome ćemo biti u situaciji da zadovoljimo potrebe prioritetnih potrošača u Srbiji u periodu od 112 dana.

Imajući u vidu podatke o količinama gasa koje su već uskladištene, kao i to da je pred nama period od oko 35 dana do početka grejne sezone u kojima će utiskivanje takođe biti nastavljeno ovom dinamikom, ali i dnevnu proizvodnju gasa sa domaćih polja NIS-a od 1,2 miliona kubnih metara, može se reći da je Srbija obezbeđena dovoljnim količinama tog energenta, ističu u tom javnom preduzeću.

Uz dnevnu proizvodnju u skladištu Banatski Dvor od maksimalno četiri miliona kubnih metara i pomenutih 1,2 miliona domaće proizvodnje, bićemo u situaciji da zadovoljimo potrebe prioritetnih potrošača u Srbiji u periodu od 112 dana, što je dovoljno da se prevazidje udarni zimski period, navode u Srbijagasu, odgovarajući na pitanje da li je Srbija sigurna kada je reč o snabdevanju gasom tokom zime i da li ima alternativu ako dođe do problema u isporukama gasa preko Ukrajine.

Takođe, uvek postoji mogućnost da se zakupe dodatni kapaciteti skladišta u Mađarskoj, u cilju obezbeđenja dodatne sigurnosti snabdevanja zemlje prirodnim gasom, ističu u Srbijagasu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
grejna sezona zalihe gasa gas grejanje na gas

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana