Tekst objavljen: 13.03.2015 14:46        


Planirano je da Nacrt zakona o odgovornosti za štetu prema životnoj sredini bude završen do kraja juna, izjavila je predsednik Radne grupe za izradu tog dokumenta Tina Janjatović. Taj akt će, prema njenim rečima, uvesti obavezu da operater obavesti nadležne o nastaloj šteti i preduzme sve neophodne mere.

Srbija dobija zakon o odgovornosti za ekološke štete

Tim zakonom će biti transponovana evropska direktiva o odgovornosti za štetu prema životnoj sredini pravni sistem Srbije, a predviđa princip "zagađivač plaća", kazala je Janjatović.

"Zagađivači su finansijski odgovorni za remedijaciju i sprečavanje štete po životnu sredinu, i oni pokrivaju troškove", navela je Janjatović na prvim javnim konsultacijama za pripremu Nacrta zakona o odgovornosti za štetu prema životnoj sredini u Privrednoj komori Srbije.

Ona je podsetila da je pomenuta direktiva doneta 2004. godine i istakla da je neophodno da se te odredbe transponuju u naš pravni sistem u vidu posebnog zakona koji trenutno ne postoji.

Kada je reč o situacijama u kojima šteta nije nastala, ali postoji opasnost od toga, operater je dužan da bez odlaganja preduzme mere sprečavanja i dostavi nadležnima informacije o mogućoj šteti, ukazala je Janjatović.

Janjatović je napomenula da se izrada nacrta pomenutog zakona izrađuje uz podršku Plak projekta koji finansira EU.

Na izradi teksta učestvuje 40-ak stručnjaka, a biće održane ukupno četiri javne konsultacije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
srbija 2015 Novi zakon nacrt zakona

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana