Tekst objavljen: 07.06.2016 13:00        


Srbija je jedna od pet najatraktivnijih država za strane direktne investicije (SDI) u evropskoj industriji, i druga je po stopi rasta broja novih radnih mesta stvorenih iz SDI, prema istraživanju koje je sprovela revizorsko-konsultantska kompanija "Ernst and Jang".

Srbija među najatraktivnijima za strane investicije

"Rezultati ovogodišnjeg istraživanja o atraktivnosti Evrope kao destinacije za direktne strane investicije pokazali su da je Srbija u 2015. godini imala rast od 108 odsto u broju stvorenih radnih mesta sa 5.104 u 2014. godini na 10.631", kaže Stiven Fiš, rukovodeći partner kompanije "Ernst and Jang" u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

"Ovakvi rezultati su postavili Srbiju na drugo mesto na listi top 10 zemalja po kriterijumu stvaranja novih radnih mesta od aktivnosti stranih direktnih investicija", navodi Fiš.

Direktne strane investicije upućene ka Evropi dostigle su novi rekord od 5.083 SDI projekta u 2015. godini, što predstavlja 14 odsto veći broj projekata nego prethodne godine, pokazuje istraživanje kompanije "Ernst and Jang" o atraktivnosti evropskog tržišta (European Attractivenes Survey 2016).

Ovaj rast SDI u Evropi doveo je do otvaranja 217.666 novih radnih mesta, što je 17 odsto više nego godinu ranije.

Iako je 77 odsto direktnih stranih investicija upućeno ka zemljama Zapadne Evrope, region jugoistočne Evrope beleži rast od svega devet odsto, dok centralna i istočna Evropa imaju rast od 34 odsto u pogledu broja SDI.

U centralnoj i istočnoj Evropi se otvorilo 50 odsto novih radnih mesta zahvaljujući SDI projektima, gde je 69 odsto SDI projekata iz oblasti proizvodnje. Uprkos pozitivnim rezultatima direktnih stranih investicija za 2015. godinu, geopolitička i makroekonomska situacija dovode u pitanje ulaganja investitora.

Globalno istraživanje o atraktivnosti evropskog tržišta, u kojem je učestvovalo 1.469 rukovodilaca, pokazalo je da samo 22 odsto njih planira da i dalje razvija poslove u Evropi u bliskoj budućnosti, što predstavlja pad u odnosu na 2014. godinu, kada je 32 odsto ispitanih rukovodilaca bilo raspoloženo za proširenje poslovanja u Evropi.

"Uprkos mnogim geopolitičkim rizicima i nestabilnosti poslovnog okruženja, investitori i dalje vide Evropu kao relativno bezbedan ambijent za investiranje.

Prednost Evrope leži u digitalnoj i logističkoj infrastrukturi, obučenoj radnoj snazi i stabilnim i dobro utvrđenim pravnim i regulativnim okvirima", ističe Mark Lermit, vodeći ekspert za savetovanje pri izboru međunarodnih lokacija kompanije "Ernst and Jang".

Dodaje, međutim, da glavne prepreke i dalje predstavljaju neprilagodljiva tržišta rada, skupa radna snaga i složen sistem oporezivanja.

Studija "Ernst and Jang" je pokazala da su i prošle godine nastavili da dominiraju intra-evropski projekti, sa 2.751 investicijom, koje čine čak 54 odsto svih projekata i 108.543 otvorenih radnih mesta.
Zemlja koje najviše upućuje investicije ka Evropi je SAD sa 1.193 SDI projekta, kojima je stvoreno 58.437 radnih mesta. Samo u oblasti finansija i poslovanja, investitori iz SAD su stvorili 558 projekata i 22.425 radnih mesta.

Azija se sve više uključuje u investiranje u Evropi sa 735 SDI projekata, odnosno 13 odsto više u 2015. godini, i sa 37.215 otvorenih radnih mesta.

Kina je najveći azijski investitor sa 238 projekata (porast od dva odsto) i sa 8.917 otvorenih radnih mesta.
Investicije Indije su takođe vredne pažnje sa 126 projekata u Evropi, što je za 37 odsto više nego prethodne godine.

Indija se nalazi među tri najveća neevropska investitora u oblasti poslovanja i finansija sa 55 projekata, odnosno sa povećanjem od 22 odsto.

Prema istraživanju "Ernst and Janga", interesovanje za proizvodnju u Evropi ne jenjava, s obzirom na to da je 49 odsto projekata iz oblasti proizvodnje, kao i 62 odsto otvorenih radnih mesta baš u okviru ove industrijske grane.

Najveći uticaj na rast SDI aktivnosti u proizvodnoj industriji imale su Poljska (117 projekata, rast od 34 odsto), Turska (105 projekata, rast od 52 odsto), Mađarska (69 projekata, rast od 103 odsto), Srbija (51 projekat, rast od 76 odsto) i Rumunija (51 projekat, rast od 21odsto).

Automobilska industrija je zabeležila rast proizvodnje u Mađarskoj i Poljskoj, dok je u Turskoj, Srbiji i Rumuniji dominantna mašinska industrija i proizvodnja opreme, navodi se u izveštaju kompanije "Ernst and Jang".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    pistalo 07.06.2016 15:44

    Kako pored toliko investicija,da dodje do
    pada zaposlenosti.
    Kud su otišle te investicije.Pad zaposlenosti sa 17 na 19 procenata,
    tu nešto matematika greši?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija investicije poslovi strani investitori

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana