Tekst objavljen: 03.04.2015 14:48        


Srbija se nalazi na sedmom mestu prema broju obavljenih transakcija u 2014. godini, dok su tri prvoplasirane zemlje Turska, Poljska i Češka, pokazala je analiza najnovijeg barometra poslovnih transkacija centralne i jugoistočne Evrope revizorsko-konsultantske kompanije Ernst || Young (EY).

Srbija na sedmom mestu po broju transakcija u 2014.

Pozicija na kojoj se Srbija našla predstavlja skok za jedno mesto u odnosu na 2013. godinu, navedeno je u saopštenju te kompanije.

Oko 50 odsto transakcija u Srbiji realizovano je između domaćih poslovnih subjekata, dok 34 odsto čine ulazne poslovne transakcije, a svega 16 odsto izlazne.

U prošloj godini u Srbiji se kao najaktivnija grana industrije, prema ovoj analizi, pokazala industrija usluga.
"Iako je ukupan broj ostvarenih spajanja i akvizicija u 2014. godini u centralnoj i jugoistočnoj Evropi opao, u Srbiji je broj transakcija porastao. U 2015. godini očekuje se porast, kako u broju poslovnih transakcija, tako i u njihovoj vrednosti usled konsolidacija u pojedinim sektorima koje su u toku, kao i nedavnim najavama privatizacija", izjavio je menadžer u kompaniji EY i stručnjak za spajanja i akvizicije u IT sektoru Andras Banyai.

Prema njegovim rečima, u regionu je najatraktivniji za ulaganja bio IT sektor sa 206 transakcija, od kojih se transakcija sa najvećom vrednošću odnosi na preuzimanje rumunske kompanije LiveRail Inc od strane Facebook-a.

On veruje da će transakcije u okviru IT sektora ostati ključni pokretač na polju poslovnih transakcija i u budućnosti kako u regionu, tako i u Srbiji.

"U toku 2014. godine u Srbiji je ostvaren veliki broj aktivnosti na polju privatnog kapitala, a skoro trećinu svih poslovnih transakcija činili su finansijski investitori", kaže partner u sektoru za podršku pri poslovnim transakcijama (TAS) u Adria regionu kompanije EY, Urs Indermuhle.

U 2014. godini izvršeno je ukupno 1.304 poslovnih transakcija u regionu centralne i jugoistočne Evrope, što predstavlja pad od 16,9 odsto u odnosu na 2013. godinu.
Procenjena veličina tržišta centralne i jugoistočne Evrope se smanjila za 2,4 odsto u poređenju sa 2013. godinom.

Slično prethodnoj godini, većina transakcija bile su lokalne - koje čine 54 odsto od ukupnog broja transakcija, što znači da i kupac i prodavac potiču iz iste zemlje.

Takođe, kao i u 2013. godini, 67 odsto svih transakcija u 2014. godini obavili su strateški investitori, najaktivnija grana industrije je bio IT sektor, dok su se u pogledu vrednosti najveće transakcije dogodile u oblasti maloprodaje i velikoprodaje, kao i u sektoru nekretnina.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
novčane transakcije TRANSAKCIJE investitori maloprodaja veleprodaja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana