Tekst objavljen: 13.11.2017 9:20        


Akcionari čekaju odluku Upravnog suda. Ako ne bude povoljna, pravdu će tražiti pred međunarodnim sudovima, ističe advokat Aleksandar Ilić, zastupnik manjinskih i stranih akcionara.

Srbija plaća 10 miliona evra zbog Takovo osiguranja

Neposredno pred potpisivanje obavezujućeg ugovora, to jest preuzimanja „Takovo osiguranja“ od strane nemačke osiguravajuće grupacije „Ergo“ 2014. godine, srpskoj kompaniji pod sumnjivim okolnostima NBS je oduzela dozvolu za rad.

Čudna odluka NBS

Zanimljivo je da je guvernerka Jorgovanka Tabaković u jednom pisanom odgovoru na poslaničko pitanje tvrdila da pregovori sa „Ergom“ nisu ni postojali! Međutim, upravo dokumentacija koju posedujemo dokazuje da je odluka NBS da oduzme licencu doneta samo pet dana pre nego što je jedna od najvećih osiguravajućih kuća na planeti, nemački „Ergo“, trebalo da finalizuje kupovinu „Takovo osiguranja“. Naime, pregovori „Erga“ i „Takova“ o kupovini trajali su šest meseci, a za 4. avgust 2014. bilo je zakazano potpisivanje obavezujuće odluke o preuzimanju. Usred finalizovanja strane investicije, 30. jula NBS je donela veoma čudnu odluku, sudeći po izjavama stručnjaka za osiguranje s kojima smo se konsultovali.


Taj potez iznenadio je stručnjake jer je „Takovo“ imalo odlično poziciju, a „Ergo“ godišnje ostvari premiju od preko 51 milijardu evra i treća je osiguravajuća grupacija u svetu po veličini. Oduzimanjem licence „Takovo osiguranju“ sprečena je direktna investicija od oko 28 miliona evra, a budžet Srbije oštećen za nekoliko miliona evra! Međutim, u jednom od poslednjih pisama koje je uputio „Ergo“ i koje je potpisao Tomas Šolkpof, član Upravnog odbora, kaže se da je ta kuća i dalje veoma zainteresovana da po okončanju spora pred Upravnim sudom nastavi pregovore sa „Takovom“.

- Svi u struci znaju da je odluka da se „Takovo osiguranju“ oduzme dozvola doneta pod čudnim okolnostima i na osnovu „nepopunjenosti tehničkih rezervi“, iako je u tom trenutku bilo iznad republičkog proseka. Po toj logici i po istim aršinima moralo bi biti zatvoreno još desetak osiguranja, a među njima i najveća - kaže advokat Aleksandar Ilić, zastupnik manjinskih i stranih akcionara „Takovo osiguranja“.

On naglašava da je likvidacioni postupak dokazao da nije bilo potrebe da se oduzme licenca zato što su sve štete isplaćene a da tehničke rezerve nisu ni pipnute. Većinski vlasnici nisu hteli da daju izjave jer se protiv njih, kad god bi digli glas, podnose anonimne prijave.

- Upravni sud se evo godinama ne izjašnjava. Napravljen je i nonsens kada su u ranijim postupcima pred Kasacionim i Upravnim sudom akcionari proglašeni kao strane koje ne mogu biti zainteresovane strane u sporu. A prema odlukama naših sudova samo likvidacioni upravnik može podneti tužbu protiv države, što je besmisleno. Kakva se poruka šalje stranim investitorima? Da nemaju prava da brane svoje interese i svoj uloženi kapital. To je nezabeleženo u sudskoj praksi kako kod nas tako i u zemljama EU - ističe Ilić.

Advokat naglašava da strani investitori čekaju poslednju reč našeg pravosuđa kako bi pred međunarodnim sudovima tražili pravdu. A tada će, ističe, šteta po Srbiju biti uvećana za bar još deset miliona evra!
Inače, treba napomenuti da je oduzimanje licence usledilo neposredno pošto je rukovodstvo „Takovo osiguranja“, u tom trenutku više nego uspešne kompanije, odbilo da uplati donaciju u Fondaciju Dragice Nikolić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
oduzimanje dozvole za rad osiguranje Takovo osiguranje nbs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana