Tekst objavljen: 05.12.2013 8:45        


Srbija se, prema poslednjim podacima, zadužuje 97 evra u sekundi. Dok ste ovo pročitali, naš javni dug porastao je za još oko 500 evra, tvrdi ekonomista Miroslav Zdravković, urednik portala Makroekonomija.

Srbija se zadužuje 97 evra svake sekunde

Podaci Ministarstva finansija pokazuju da je javni dug Srbije na kraju oktobra iznosio 19,3 milijarde evra. To je oko 58,5procenjenog BDP-a, odnosno svega što mislimo da ćemo proizvesti ove godine.

Goran Nikolić, ekonomista Instituta za evropske studije, kaže da od početka 2009. pa zaključno sa narednom godinom Srbija u proseku ima prirast duga od 2,4 milijarde evra. To je iznos koji ostane kada od novih zaduženja oduzmemo onu sumu koju smo kreditorima vratili na ime starih dugova. Ako to uzmemo u obzir, naš neto dug sledeće godine neće porasti za tih 5,5, nego za 2,6 milijardi evra. – Tih 2,6 milijardi pokazuje koliko svake godine više potrošimo nego što proizvedemo. Toliko nam zapravo nedostaje da održimo ovaj nivo standarda i moramo da ih pozajmimo. Za toliko bismo morali da smanjimo javnu potrošnju ukoliko ne želimo više da se zadužujemo. Ili da izlaz nađemo u obaranju kursa – zaključuje Nikolić.
Da li će se projektovani BDP i ostvariti još ne znamo, ali upozoravajuće deluje podatak da je sadašnji javni dug na nivou od 65 odsto prošlogodišnjeg BDP-a. Podsećanja radi, Mastrihtski kriterijum, za učlanjenje u EU, iznosi 60 odsto BDP-a.

Prethodna vlada zadužila je Srbiju za 6,84 milijarde evra, što je za 1.470 dana njenog trajanja dnevni porast duga od 4,66 miliona evra ili po 53,9 evra u davno prošlim sekundama. Sadašnja vlada je do kraja oktobra povećala dug za 3,83 milijarde. Za 457 dana to je rast od 8,38 miliona evra dnevno ili po 97 evra u svakoj sekundi. Da bi budućnost naše dece bila nešto manje zaduživana, bar kao kod prethodne vlade, rast javnog duga mora da se uspori na 2,73 miliona evra dnevno ili na 31,6 evra u svakoj sekundi. To će osigurati da budućnost naše dece ne bude previše sumorna – objašnjava ekonomista Miroslav Zdravković, urednik portala Makroekonomija.

Na sve ovo treba dodati i dug od još milijardu dolara od evroobveznica koje smo prodali pre desetak dana, a znamo da plan budžeta Srbije za 2014. godinu predviđa zaduživanje od još 5,5 milijardi evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomska kriza ekonomista prezaduženost zaduživanje država Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana