Tekst objavljen: 08.12.2016 13:38        


Upravni odbor Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja (RHP) i Skupština donatora odobrili su Srbiji grant u iznosu od 9,2 miliona evra za trajno rešavanje stambenog zbrinjavanja izbeglih i raseljenih lica iz regiona, saopšteno je danas iz Saveta Evrope. 

Srbiji grant od 9,2 mln evra za stanogradnju

U saopštenju Saveta Evrope dostavljenom Tanjugu, navodi se da je odluka o tome doneta na zajedničkoj sednici ta dva tela, održanoj početkom meseca u Parizu u sedištu Razvojne banke Saveta Evrope.

Dodaje se da su Crnoj Gori odobrena dva granta - prvi u iznosu od 0,9 miliona i drugi od 1,4 miliona evra, kao i da je odobren zahtev Bosne i Hercegovine za povećanjem budžeta i broja stambenih jedinica što će biti realizovano kroz dva ranije odobrena stambena projekta u vrednosti od 2,5 miliona evra.

Odobrenim grantovima će se ukupno finansirati izgradnja novih 650 stambenih jedinica za korisnike u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji.

Akcionari RHP-a su se saglasili da je u okviru implementacije ovog programa, koji se sprovodi već četvrtu godinu, ostvaren veliki napredak i da će do kraja godine, oko 1.000 stambenih jedinica biti predato na korišćenje, dok bi u 2017. godini taj broj trebalo da bude učetvorostručen.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja je zajednička inicijativa Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije (zemlje partneri). Cilj RHP je da obezbedi trajno stambeno zbrinjavanje osoba koje su bile raseljene tokom rata u bivšoj Jugoslaviji, a i dalje žive u teškim uslovima.

Od četiri zemlje partnera, Srbija ima najveći broj korisnika (45.000), a slede BiH sa 14.000 korisnika, Hrvatska (8.529) i Crna Gora (6.063 korisnika), navodi se u saopštenju.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja podržava međunarodna zajednica, uključujući EU, koju predstavlja Evropska komisija, Sjedinjene Američke Države, Visoki komesar Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR), Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS ), a programom upravlja Razvojna banka Saveta Evrope.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Srbija evropska komisija OEBS

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana