Tekst objavljen: 17.05.2016 11:56        


Srbija ima veoma dobre stručnjake visokog nivoa, ali joj nedostaju oni sa stručnim znanjem, zbog čega je za razvoj njene privrede i uspešan nastavak evropskih integracija potrebno da razvije oblast dualnog obrazovanja, poruka je današnje konferencije "Obrazovanje po meri privrede - dualno obrazovanje" koju organizuje magazin "Newsweek Srbija".

Srbiji potrebno dualno obrazovanje

Prema rečima ambasadora Nemačke u Srbiji Aksela Ditmana centralni element saradnje te zemlje sa Srbijom je jačanje dualnog stručnog obrazovanja, koje, kako je rekao, igra veoma veliku ulogu u Nemačkoj.

Međutim, naglasio je Ditman, sistem nemačkog obrazovanja ne može da se preuzme po principu "copy-paste" zbog čega današnja konferencija, na kojoj će biti predstavljeni primeri dobre prakse iz nemačkog sistema dualnog obrazovanja i iskustva iz korporativne perspektive, ima veoma veliki značaj za privredni razvoj Srbije.

On je preneo poruke nemačkih privrednika koji posluju u Srbiji i zapošljavaju više od 30.000 ljudi.
Prema njegovim rečima nemački poslodavci zadovoljni su srpskim radnicima sa univerzitetskim obrazovanjem, ali ističu da nedostaju oni sa srednjim stručnim obrazovanjem.

"Zato GIZ sa Ministarstvom privrede sondira zanimanja na kojem je moguće primeniti sistem dualnog obrazovanja. Počeli smo pilot -projekat obrazovanja električara, zavarivača, bravara... Oni mogu u pojedinim preduzećima da rade određenim danima u nedelji, dok ostalih idu u školu. Na kraju dobijaju sertifikat koji priznaje Privredna komora Srbije", rekao je Ditman i istakao da je to važan projekat za razvoj Srbije.

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport podvukao je da je obrazovanje u EU jedan od najvećih prioriteta na svim nivoima, u koji se ulaže veliki novac.

"Nema uspešne privrede bez dobre i adekvatno obučene radne snage i zato je dobro obrazovanje dugoročni, ali i najisplativiji ulog za razvoj privrede", istakao je Devenport.

Kako je naglasio Srbija treba da razvija svoj model dualnog obrazovanja, a EU će biti tu da pomogne kroz svoje fondove, ali i iskustvom različitih zemalja članica.

"Kroz projekte koje je sprovodila Delegacija EU u Srbiji uvideli smo da je slaba karika u lancu od škole do posla upravo veza između obrazovanja i privrede i neophodno je da se stalno osluškujnu potrebe pribrede i usklađuje školsko gradivo sa tim potrebama. To nije jednostavno", zaključio je Devenport.

Glavni i odgovorni urednik magazina "Newsweek Srbija" Milorad Ivanović, govoreći o svom iskustvu kada je nameravao da studira u inostranstvu, uporedio je školski sistem Sjedinjenih Američkih Država sa onim koji je zastupljen u Srbiji.

On je, između ostalog, istakao da su priručnici za studente u toj zemlji prepuni praktičnih saveta, poput onog da mladi ljudi treba da konkurišu "na 100 mesta", jer će na to deset odgovoriti, a jedan primiti.

Nije svako iskustvo isto, i zato je važno da čujemo koji primeri iz sveta su bili uspešni i koji mogu da se primene, rekao je Ivanović na otvaranju konferencije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
praksa dualno obrazovanje Srbija školstvo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana