Tekst objavljen: 20.08.2015 14:53        


Srpska kompanija koja se bavi razvojem softverskih rešenja za kamionske prevoznike i vozače „Truck Track“ prvi je start-up iz Srbije koji je dobio investiciju od poznatog američkog investicionog fonda i akceleratora „500 Startups”.

Srpska IT kompanija dobila investiciju američkog fonda

O kojoj investiciji se radi poslovna je tajna, a standardna investicija tog američkog fonda iz Silicijumske doline je125.000 dolara za5% udela u kompaniji.

Ideja softvera domaće komanije „Truck Track“ je modernizacija industrije kamionskog prevoza, tako što čitav postupak oslobađa suvišne papirologije, a sva poslovna komunikacija se lako čuva putem cloud sistema. Na taj način se znatno olakšava rad u tom sektoru, ali i postižu značajne uštede. Tim je nedavno objavio i TruckTrack iOS aplikaciju koja omogućava upravljanje dokumentima na putu, praćenje vozila u realnom vremenu i pristup dodatnim servisima koje ta kompanija nudi.

Startup „Truck Track“ je, pored investicije, obezbedio i učešće u 14. generaciji četvromesečnog programa američkog fonda „500 Startups“ u San Francisku i priliku da radi sa velikim brojem mentora, preduzetnika i investitora na usavršavanju svog proizvoda.

O kompaniji „Truck Track“, predstavnici „500 Startups“ saznali su prilikom posete Beogradu u maju ove godine, kada su u Biznis inkubatoru za tehnološko preduzetništvo na Zvezdari „ICT Hub“ održali niz radionica i mentorskih sesija i imali prilike da se upoznaju sa srpskim IT stručnjacima. Posetu fonda „500 Startups“ je podržala američka ambasada u Beogradu.

„Ovo je značajna vest za domaću stratap scenu, jer je to još jedan dokaz da u Srbiji postoji veliki potencijal za tehnloško preduzetništvo, čiji bi razvoj značio boljitak za celo društvo. Poseta akceleratora '500 Startups' je samo jedna u nizu akcija koje planiramo kako bi domaće preduzetnike povezali sa najboljim mentorima investitorima i omogućili brz rast domaćih tehloloških kompanija. Očekujemo da če iskustva 'Truck Tracka' iz boravka u Americi biti od značaja za celu startup scenu u Srbiji“, izjavio je programski direktor „ICT Hub-a“ Kosta Andrić.

Utisci predstavnika američkog investicionog fonda su nakon posete Srbiji bili veoma pozitivni, ocenili su da je je Srbija dobro mesto za ulaganje, jer je bogata talentima, poseduje veliki potencijal u tehnološkom smislu, ali da Srbiji nedostaje promena svesti o poslovanju i orjentisanje na privatni biznis.

Ovaj fond do sada nije ulagao u Srbiji, ali jeste u zemljama okruženja - Hrvatskoj i Sloveniji. Strateški cilj ovog fonda je investiranje u one kompanije koje su nastale na tržištima u razvoju. „500 Startups“ već godinama važi za najaktivniji investicioni fond u tehnološkom sektoru, a do sada je investirao oko 150 miliona dolara u više od 1.000 kompanija sveta. Godišnje, oko 30 odsto novca iz fonda ulaže se van SAD-a u sve softverske oblasti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
it sektor start up fond 500 Startups Truck Track

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana