Tekst objavljen: 28.03.2019 11:06        


Investitori iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) iskazali su veliko interesovanje za ulaganje u visokotehnološke, brzorastuće srpske kompanije.

Srpske inovativne firme interesantne investitorima iz UAE

Ovo je izjavio Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS) i najavio skoro otvaranje kancelarije PKS u komori Dubaija i dolazak u Beograd velike privredne delegacije ovog grada.

"To je najbolji mogući odgovor koji smo mogli da dobijemo na našu ponudu da se sa emiratskim kompanijama povezujemo radi unapredjenja bilateralne saradnje, a posebno radi daljeg razvoja proizvoda i rešenja naše IT industrije, već prepoznatih u svetu i zajedničkog nastupa na globalnom tržištu", rekao je Čadež u Dubaiju.

Kako je saopšteno iz PKS, Čadež je na današnjem poslovnom skupu u organizaciji Privredne komore Dubaija, na čiji se poziv srpska državno-privredna delegacija nalazi u poseti UAE, pred oko trideset velikih emiratskih kompanija, predstavio uslove poslovanja u Srbiji, s posebnim akcentom na potencijale IT kompanija i procese digitalizacije srpske privrede.

Predsednik i vlasnik Comtrade grupacije Veselin Jevrosimović, poslovnoj zajednici Dubaija predstavio je potencijale svoje kompanije s posebnim fokusom na back-up softverska resenja u kojima je lider na srpskom trzištu.

Predsednik PKS se danas sastao i sa Hamadom Mubarakom Buamimom, predsednikom Privredne komore Dubaija, s kojim je razgovarao o mogućnostima jačanja bilateralnih veza poslovnih zajednica dve zemlje.

"Današnji skup je prvi u nizu ovogodišnjih dogadjaja na kojima će se srpska ekonomija i kompanije predstaviti potencijalnim partnerima i investitorima iz Emirata, a za ovu godinu dogovorili smo i posetu velike privredne delegacije Dubaija Srbiji", najavio je Čadež.

On je ocenio da su trgovinska razmena od 184 miliona dolara u prošloj godini, kao i ukupna dosadašnja privredna saradnja Srbije i UAE, uprkos rastu investicija iz Emirata u Srbiji, još daleko ispod realnih mogućnosti.

Unapređenju saradnje, kako ističe, doprineće i činjenica da su Privredna komora Dubaija i privreda UAE Srbiju ove godine prepoznali kao zemlju u fokusu i da će se sledeće godine ona predstaviti na velikom nacionalnom štandu u okviru svetske izložbe Expo Dubai 2020 čija je tema upravo digitalizacija, a moto „Connecting Minds, Creating the Future“ ("Povezivanje umova, stvaranje budućnosti”).

Sutra, drugog dana posete UAE, Čadež se, kako je predvidjeno, sastaje sa Mubarakom Rašidom Hamisom al Mansurijem , guvernerom Centralne banke i direktorom Investicionog fonda Emirata i Mohamedom Helal al Muhairijem, generalnim direktorom Privredne komore Abu Dabija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Razgovaraće i s Halidom Abdulom al Kubaisijem, direktorom Sektora za aeronautiku, obnovljivu energiju i IT kompanije Mubadala koja u Srbiji realizuje projekat vetroparka Čibuk 1.Mubadala je državna kompanija - investicioni fond, koji se bavi globalnim investicijama, zapošljava više od 100.000 ljudi, ima investicije u više od 50 zemalja širom sveta i kapital veći od 200 milijardi evra.

U sastavu Mubadale posluje i kompanija za investicije u oblasti napredne tehnologije Advanced Tećnology Investment Company (ATIC), kao i kompanija Global Foundries, po prihodima drugi najveći proizvodjač poluprovodnika na svetu, dodaje se u saopštenju PKS.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
PKS firme Beograd

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana