Tekst objavljen: 11.03.2018 17:30        


U Srbiji se kamate na dozvoljene minuse plaćaju i po 36 odsto godišnje, dok je cena te pozajmice u zemljama evrozone tek šesti deo tog procenta.

Srpski dozvoljeni minus najskuplji u Evropi

Kako pišu "Novosti", prema podacima Evropske centralne banke (ECB) kamatna stopa na dozvoljeno prekoračenje po tekućim računima u zemljama EU, koje koriste evro kao valutu, je svega 6,09 odsto godišnje.

List podseća da, dok su banke u Srbiji proteklih godina zaračunavale i po 40, 50 odsto na dozvoljene minuse, statistika ECB je pokazala da su, u proteklih osam godina, najviše kamate na minuse u evrozoni zabeležene u januaru 2012. godine -8,43 odsto. U našoj zemlji toliko danas koštaju najjeftiniji keš zajmovi sa rokom otplate od maksimum 12 meseci.

Podsetimo, podaci Kreditnog biroa pokazuju da su građani Srbije trenutno u dozvoljenom minusu koji iznosi 46 milijardi dinara (390 miliona evra), a za to bankama godišnje plaćaju u proseku 13,6 milijardi dinara na ime kamate, odnosno oko 115 miliona evra.

Iako je dinar u poslednjih nekoliko godina više nego stabilan, desetine naših banaka nisu snizile kamate na minus, koji u proseku iznosi oko 30 odsto godišnje. Kada se preračuna, rezultat pokazuje da na svaku hiljadu dinara dozvoljenog minusa banci godišnje ide bar trista dinara kamate, a na svaku hiljadu nedozvoljenog bankari zarade i po sedamsto dinara.

U Srbiji ukupno 4,9 miliona građana ima otvoren bar jedan tekući račun u banci, a dozvoljeni minus, koji je bio zamišljen da se "premosti" jaz od jedne do druge plate ili penzije, pretvorio se u jednokratnu pozajmicu u koji ko jednom uđe teško iz duga izlazi.

Dodatni problem nastaje kada se klijent zaduži preko dozvoljenog minusa. Tada se račun "zacrveni", a kamata skoči na pomenutih 72,6 odsto. Prema podacima kreditnog biroa pri Udruženju banaka Srbije, trenutno su u "crvenom" 242.272 tekuća računa. Njihov dug je, navodi se, dostigao gotovo pet milijardi dinara, što je oko 40 miliona evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nedozvoljeni minus godišnja kamata banke u srbiji kamata na dozvoljen minus dozvoljen minus

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana