Tekst objavljen: 02.10.2015 14:28        


Učešće lizinga u finansiranju privrede i fizičkih lica u Srbiji iznosi svega 2,2 odsto i potrebno je izmeniti Zakon o lizingu kako bi se omogućilo da jedna kompanija može da se bavi i finansijskim i operativnom lizingom, rečeno je danas na konferenciji "Lizing kao podrška privrednom rastu Srbije".

Srpskoj privredi potrebno više zajmova na lizing

Predsednik Izvršnog odbora lizing kompanije Socgelize Boris Stević rekao je na skupu u Privrednoj komori Srbije (PKS) da se u Srbiji godišnje zaključe lizing ugovori u vrednosti od 280 miliona evra, uključujući operativni i finansijski lizing.

Stević je naveo da su u Srbiji kamate na lizing zduživanja trenutno niže nego na bankarske kredite.

Potpredsednik PKS Slobodan Samadžić rekao je da su privredi potrebna finansijska sredstva, a finansijski lizing je u Srbiji nedovoljno prepoznat kao izvor finansiranja realnog sektora i njegovo učešće je u toj oblasti zanemarljivo.

Samardžić je najavio da od 1. januara 2016. godine na snagu trebalo bi da stupi novi zakon o komorama, u cilju poboljšanja poslovnog okruženja.

Predstavnik Asocijacija lizing kompnija Srbije Emilijano Steinfl je ocenio da su lizing finansiranja jedan od izvora sredstava za srpsku privredu, što pokazuje podatak da su u protekloj deceniji lizing kompanije finansirale srpsku privredu sa oko 4,5 milijardi evra.

Predstavnica kompanije Lizeurope Jurgita Bucite rekla je da ta kompanija učestvuje sa 91 odsto na tržištu Evrope, a prema istraživanju iz 2014. na tržištu EU stopa uspeha kod dobijanja lizinga za mala i srednja preduzeća bila je 79 odsto, a kod kredita 66 odsto.

Bucite je navela da su se mala i srednja preduzeća u EU u 2014. ukupno zadužila za oko 74 milijarde evra.

Prema istom istraživanju, u 2014. godini na tržištu EU kamate na lizing su bile stabilnije od kamata na bankarske kredite, a u 2013. se desio veliki rast lizing zajmova u odnosu na bankarske iz 2010. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zajmovi poljoprivreda lizing srpska privreda

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana