Tekst objavljen: 09.07.2017 10:00        


U planu je razvoj BG voza i uvođenje novih linija, izgradnja metroa i investicije u putnu infrastrukturu, rekao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Šta će sve nići u BG do 2033. godine

On je istakao da su tri su glavna pravca razvoja predviđena master planom saobraćajne infrastrukture Beograda do 2033. godine.

Predstavljajući plan, gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da je to strategija i vizija razvoja saobraćajnog sistema u narednom periodu, koji ide u tri pravca.

Jedan je dalji razvoj BG voza, drugi izgradnja metroa, a treći ulaganje u putnu infrastrukturu.

Mali je podsetio da jedna linija Bg voza sada spaja Batajnicu i Ovču, dok je u toku obnova pruge, kako bi vozom, na drugoj liniji, bili spojeni Vukov spomenik i Resnik.

U planu je uvođenje još dve linije BG voza - jedne od Surčina, pored Aerodroma do Novog Beograda i druge od Makiškog polja kroz tunel Rakovica do Karaburme.

Kad je reč o izgradnji metroa, Mali je rekao da su definisane dve linije, a prva će biti od Makiškog polja do Mirijeva duga 22 kilometra.

Druga predviđena linija duga je 19,8 kilometara od Zemuna do Ustaničke.

"Te dve linije metroa u kombinaciji sa BG vozom integrisaće šinski sistem saobraćaja koji će biti osnova saobraćajne infrastrukture u narednom periodu", rekao je Mali.

Gradonačelnik je ponovio da očekuje da izgradnja prve linije počne krajem 2019. ili početkom 2020. godine.

Smart plan 2021/2027/2033. predviđa kao treći pravac razvoja dalja ulaganja u putnu infrastrukturu, koja podrazumevaju izgradnju mosta preko Save i mosta kod Ade Huje, kao i izgradnju dva tunela, jedan u centru grada koji bi spojio Savski amfiteatar i Bulevar despota Stefana i drugi kroz Topčider.

Kako je rekao Mali, od ta četiri projekta, najbliži smo izgradnji mosta na Savi i, u njegovom nastavku, tunela u centru grada.

Ti planovi trebalo bi da budu usvojeni na sledećoj sednici Skupštine grada, a zatim i da usledi njihova implementacija.

"Sa integrisanjem sistema metroa i BG voza pokrivamo ceo grad i doprinosimo razvoju pojedinih delova grada, poput Makiškog polja, Ade Huje, Beograda na vodi... To su kapitalni infrastrukturni projekti u Beogradu koji će nam obezbediti ravnomeran, kvalitetan i stabilan razvoj", poručio je Mali.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
metro Srbija Beograd izgradnja metroa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana