Tekst objavljen: 25.11.2013 10:00        


Iako Telekom neće na berzu, 4,8 miliona građana koji imaju pravo na besplatne akcije, trebalo bi da dobije po 70 evra od akcija ove kompanije. Građani koji nisu prodali deonice, danas na berzi imaju oko 5.000 dinara. Država namerava da proda većinski udeo u Telekomu, ali u najoptimalnijem trenutku.

Šta je ostalo od besplatnih akcija: 1.000 evra ili...

Kako su nam potvrdili u Vladi Srbije, Telekom neće ići na berzu, ali bi njegov novi vlasnik otkupio akcije građana koji imaju pravo na besplatne deonice. Svako od njih je prošle godine dobio 31 deonicu Telekoma, po ceni od 2,27 evra.

S druge strane, od izlaska na berzu, akcija Aerodroma je pala za 77 dinara. Brokeri tvrde da država sa 83 odsto vlasništva ovde odlučuje o svemu. To po pravilu nije privlačno za investitore i znači stagnaciju deonice. Od 4,8 miliona građana koji su imali pravo na besplatne akcije, njih 2,3 miliona je prodalo akcije NIS, dok je dva miliona građana prodalo deonice Aerodroma. Danas se na šalterima Poštanske štedionice retko pojave prodavci deonica. Njihovi vlasnici obično kažu - neka stoje, možda deci budu više vredele.
- U tom slučaju građani ne bi mogli trgovati akcijama na berzi, ali bi novac dobili od novog vlasnika Telekoma - kaže Branislav Jorgić, vlasnik brokerske kuće Jorgić broker.

Privatizacijom Telekoma, država bi praktično završila sa podelom akcija građanima. Građani su prethodno dobili po pet akcija NIS koje su ove nedelje vredele oko 4.600 dinara i jednu akciju Aerodroma “Nikola Tesla” od oko 490 dinara.

U Agenciji za privatizaciju kažu da bi građani trebalo da dobiju i po sedam deonica Akcionarskog fonda pojedinačne vrednosti 550 dinara. Predmet podele akcija trebalo bi da bude i EPS. Da li će, međutim, ovo preduzeće deliti besplatne deonice danas nije poznato.

Brokeri ne spore da su akcije NIS-a dugoročno isplative, ali i da to nije slučaj i sa deonicama Aerodroma.


- Gasprom kao većinski vlasnik NIS-a ima ambiciozne planove u razvoju kompanije, postoji i odlično korporativno upravljanje i odnos prema investitorima. To na kraju znači kontinuiran rast cene deonice. Danas ova akcija vredi oko 930 dinara, dok je njena početna cena bila oko 500 dinara - kaže Jorgić i dodaje da je ova kompanija delila i dividende, pa su građani pored akcija dobili i 300 dinara.

Računica pokazuje da su akcije isplativije i od štednje. Na oročenih hiljadu na tri godine u bankama se moglo prosečno zaraditi oko 180 evra. U tom slučaju, akcije NIS bi donele zaradu od oko 700 evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

3 komentara

 1. User image
  glup 25.11.2013 11:59

  pa gde se podizu te akcije od telekoma

 2. User image
  Drazen 25.11.2013 23:03

  Ne nadaj se da ces DOBITI odgovor !!!
  Ove NASE komentare proguta MRAK i niko na njih NE odgovara !!, a kasnije se NE mogu ni pronaci na sajtu!!!
  Sajt je FOLIRANJE kao i OBECANJE politicara o 1000 Evra Akcija !!!

 3. User image
  nada 28.01.2016 23:17

  E te akcije se podizu na onoj vrbi na kojoj raste grozdje! A na toj istoj vrbi raste i onih 1000 € koje je obecao posteni siroti muzicar Dinkic.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija Beogradska berza berza podela besplatnih akcija manjinski akcionari akcionari akcije besplatne akcije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana