Tekst objavljen: 21.02.2014 13:30        


Facebook je ove nedelje kupio WhatsApp za 'tričavih' 19 milijardi dolara. Iako izgleda da je to previše za jednu mobilnu aplikaciju, pogledajmo kako bi takva investicija uticala na Srbiju, da je Facebook u nekom paralelnom univerzumu rešio da 'sitniš' potroši na nas.

Šta je sve Fejsbuk za 19 mlrd. $ mogao da kupi u Srbiji

Sa dozom rezervisanosti prema dostupnim podacima evo predloga portala Bizlife šta bi Facebook mogao da kupi ili izgradi u Srbiji za pomenuti novac.

1. Pet “Beograda na vodi” – to bi bilo između sedam i po i 10 miliona kvadratnih metara poslovnog prostora i million radnih mesta

2. 38 mostova na Adi sa svim pristupnim saobraćajnicama – ako je suditi po najnovijim podacima privremenog Izvršnog veća Grada Beograda po kome most na Adi sa pristupnim saobraćajnicama košta 360 miliona evra

3. Stoprocentno vlasništvo nad pet Telekoma Srbije – na propalom tenderu, država je procenila minimalnu cenu 51% akcija Telekoma Srbije na 1,92 milijarde dolara.

4. 2.308 kilometara autoputa - kilometar autoputa kroz ravnicu se procenjuje na 1,5-2 miliona evra a na najtežim deonicama kao što je Grdelička klisura na 10-15 miliona evra. Mi smo procenili da bi, obzirom na terensku konfiguraciju Srbije, taj prosek bio 6 miliona evra po kilometru.

5. Održati 1.384 parlamentarnih izbora – što znači da bismo mogli da 'uživamo' u izborima svake godine u sledećih 1.384 godina.

6. 1,44 budžeta Srbije – Facebook bi tim novcem mogao da obezbedi skoro jednoipogodišnju isplatu plata, penzija, i svih ostalih javnih troškova u Srbiji

7. Pokrivanje 70% javnog duga – Rešiti ogroman deo velike omče oko vrata Srbije koji se zove javni dug

8. 70 Delta planeta

Ako bi 'potrošili' celu investiciju Facebooka na različite projekte, to znači da bi u Srbiji za taj novac mogao da se izgradi jedan Beograd na vodi, deset mostova na Adi, kupe tri kompanije u rangu Telekoma Srbija i izgradi hiljadu kilometara autoputa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
facebook fejsbuk Srbija whatsapp društvene mreže it industrija IT kompanije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana