Tekst objavljen: 01.05.2014 12:06        


Odeću, obuću, nameštaj pa i letovanje moguće je platiti karticom na rate, i to bez kamate. Sve veći broj trgovaca omogućava kupovinu ovim karticama, i do 12 rata. U bankama kažu da za ovim karticama vlada najveća tražnja. Nakon podnošenja zahteva za pet do deset dana klijent može da računa da će na rate moći da plaća robu ili usluge.

Šta se sve isplati kupiti karticom, šta ne može nikako

- Kod ovakvog načina plaćanja, banka u saradnji s trgovcima - partnerima omogućava da građani robu kupe na 3, 6, 9 i 12 rata bez plaćanja kamate - kaže za 24 Sata Živojin Savić, izvršni direktor poslova sa stanovništvom Komercijalne banke.

Šta se sve može platiti karticom na rate bez kamate

- odeća
- obuća
- oprema stana
- letovanje
- kupovina računara i druge tehnike
- plaćanje zdravstvenih usluga
- kozmetika
- lekovi
- knjige
U ovoj banci moguće je podneti zahtev za “masterkard instalment”, “visa revolving”, “dinakard” kreditnu karticu koje omogućavaju plaćanje na rate bez kamate, i to u više od 1.000 prodajnih mesta, kao i u devet najvećih turističkih agencija.

U Inteza banci korisnicima “intesa hit” tekućeg računa nude dve kreditne kartice bez plaćanja naknade za mesečnu članarinu. Reč je o “masterkard” i “amerikan ekspres blu” kreditnim karticama, kojima je moguće plaćanje i do 12 jednakih mesečnih rata bez kamate i naknade, i to na više od 4.500 prodajnih mesta.

Sva plaćanja “masteratom” preko tri hiljade dinara u Sosijete ženeral banci podeljena su na tri do šest rata u zavisnosti od utrošenog iznosa.

- Sa “masterata” karticom građani mogu da kupuju svuda, bilo u Srbiji ili u inostranstvu, nezavisno od trenutnog stanja na tekućem računu, a mogu je koristiti i za kupovinu putem interneta. Glavna prednost ove kartice je mogućnost otplate na jednake mesečne rate, i to bez kamate, a banka je potpisala ugovor s preko 310 partnera a njihov broj konstantno raste - kaže za Blic Dejan Vučinić, direktor Direkcije za fizička lica Sosijete ženeral banke.

Uslovi za dobijanje kreditnih kartica su isti kao i prilikom uzimanja kredita potrebno je biti u stalnom radnom odnosu i imati kreditnu sposobnost.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

A šta sve ne možemo da platimo karticom?

Platnom karticom, umesto kešom, danas može da se plati mnogo toga - namirnice u supermarketime, karte za bioskop, garderoba, benzin... Ipak, piše Blic, ako u džepu nemate gotovinu, u najvećem broju slučajeva nećete moći da platite sendvič u pekari, povrće i voće na pijaci, frizerske i slične zanatske usluge.



Iako smo na korišćenje platnih kartica svi navikli, sa ovim parčetom plastike ne možemo da kupimo cigarete i žvake na trafikama, ili dopunu Bus plus kartice, a i plaćanje partcipacija u domovima zdravlja moguće je izvršiti samo gotovinom.

Šta ne može da se plati karticom:

Roba na pijaci, proizvodi na kioscima, računi za komunalije, proizvodi u pekari,
frizerske usluge, obućarske usluge, pomoć vodoinstalatera, električara

Šta može da se plati karticom:

Sve u većim prodavnicama, karte za bioskop, garderoba, obuća, putovanje, putarina, gorivo, internet, avio-karte.
Problem za građane zna da bude i to što im je često potreban taksi baš onda kada u džepu nemaju ni dinar. Na ovu potrebu građana, taksi udruženja počela su polako da reaguju, pa jedno po jedno uvode mogućnost plaćanja karticom za svoje klijente.

I većina malih trgovaca izbegava uvođenje ovog načina plaćanja, a razlog je jednostavan i isti za sve.

Ukoliko bi bilo ko od navedenih omogućio potrošačima plaćanje karticama, morao bi da podigne cenu svojih proizvoda i usluga. Kako danas svako poskupljenje sa sobom nosi pad prometa, trgovci i zanatlije često odlučuju da zanemare korišćenje tehnološki naprednijih načina plaćanja i umesto toga ponude svojim klijentima jeftiniji proizvod ili uslugu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
plaćanje karticama klijenti banke klijent banke banke kreditna kartica kreditne kartice platne kartice kartice kartica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana