Tekst objavljen: 04.11.2013 10:00        


Svi osećamo koliko nam je, od 2008. i početka svetske ekonomske krize, pao standard. Ali dok na kupovinu novog stana ili automobila većina građana i ne pomišlja, broj prodatih veš-mašina i novih ravnih modela televizora svakodnevno raste.

Šta smo kupovali u srećno vreme 2008, a šta danas

Podaci Ministarstva trgovine pokazuju da građani Srbije najčešće kupuju hranu, a među 10 najprodavanijih artikala u poslednjih godinu dana našlo se i pivo, i to čuveni „zidarac“, u flaši od pola litra.

Ekonomski analitičar Saša Đogović procenjuje da ovi podaci pokazuju koliko je nizak životni standard jer se radi o proizvodima egzistencijalne prirode. - Ono što je začuđujuće jeste da se na spisku najprodavanijih proizvoda našao svinjski but. Ministarstvo je analiziralo samo kupovine u velikim trgovinskim lancima, a koji se nalaze u većim gradovima. Verujem da bi rezultati analiza bili porazniji da su podatke o prodaji dostavljale i manje trgovine - kaže Đogović.
Potrošači u Srbiji, očekivano, najviše pazare hleb, mleko i jogurt. Na četvrtom i petom mestu su suncokretovo ulje i šećer, a slede mlevena kafa i svinjski but. Kupuju se i banane i pomorandže...

Vrednost prosečne kupovine iznosi 365 dinara, dok je u poslednjih godinu dana prodaja smanjena za 8,6 odsto.

Prosečan račun u supermarketima iznosi od 500 do 700 dinara, a kako u komšijskim radnjama građani prave desetostruko manje račune, ne čudi podatak da je promet u maloprodaji, u poređenju s 2008. godinom, opao čak 30,4 odsto.

Agencija GfK istraživala je šta to najviše kupuju stanovnici regiona i utvrdila da je u Srbiji za deset odsto skočila prodaja mašina za pranje veša i televizora.


Ovo istraživanje pokazuje da kod kupovine hrane građani najviše veruju domaćim proizvođačima, da oni koji žele da pazare kozmetičke proizvode najčešće traže one iz zapadne Evrope, dok im je za proizvode za kuću najvažnije da su na akcijama.

Novi stanovi i automobili u Srbiji imaju sve manje kupaca. Lani je u Srbiji prodato 20.000 novih automobila, više nego upola manje nego pre pet godina. Ono čega se građani ipak ne odriču jesu mobilni telefoni i računari, i to ne stari modeli personalnih računara, nego novi laptopovi i tableti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kupovina potrošači životne namirnice namirnice ekonomska kriza pad standarda troškovi života životni troškovi Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana