Tekst objavljen: 09.02.2015 9:38        


U Srbiji živi gotovo 300.000 podstanara od kojih većina nema zaključen ugovor sa stanodavcem koji misli da na taj način izbegava plaćanje poreza. 

Stanodavci štete državu za 50 miliona evra godišnje

Inače, neplaćanjem poreza stanodavci nanose direktnu štetu državi koja se procenjuje na čak 50 miliona evra godišnje.
Medjutim, ugovor u izdavanju ne znači automatsku poresku obavezu, ali štiti i stanodavce i zakupce, kažu predstavnici udruženja Velegrad i vlasnici agencija za promet nekretnina.
Prava podstanara se štite zakonom o stanovanju kojim je predviđeno da svaki zakupac stana treba da sa stanodavcem zaključi ugovor. I zato je to njihova obaveza, rekla je za Tanjug advokat udruženja Velegrad Ljiljana Spasojević.
Obaveza stanodavca je, kaže, da u roku od 30 dana prijavi Poreskoj upravi da je sa stanarom zaključio ugovor, što ga obavezuje na plaćanja poreza na zakup u iznosu 20 odsto od visine zakupnine.
Spasojević napominje da stanodavci često izbegavaju da zaključe ugovore o zakupu stana da bi izbegli ovu poresku obavezu, al ne shvataju da ugovor o zakupu štiti i njih i podstanara.
Predviđene kazne za naplaćanje poreza su od 10.000 do 50.000 dinara, ali ni to nije uspelo da prinudi gazde stanova da promene svoje navike, kaže Spasojević.
Ugovor podstanaru omogućava da se prijavi na adresi na kojoj stanuje, što je važno jer veliki broj podstanara živi neprijavljeno, takođe mogu da regulišu svoje druge statuse vezane za upis dece u vrtić, prijava nacionalnoj službi za zapošljavanje, ili da dobiju parking mesto i tome slično, istakla je.
S druge strane ugovor štiti i stanodavca jer lakše može da dokaže da je podstanar stanovao kod njega ukoliko ne plati račune ili ne izmiri zakupninu.
Spasojević, medjutim, primećuje da Zakon o stanovanju ima mana jer ne obavezuje overu takvog ugovora, već samo njegovo sastavljanje u pisanoj formi.
Zato je njen savet svima da ako imaju ugovor i overe ga.
Mnogi ne overevaju ugovor jer smatraju da tako postaju poreski obveznici, što nije tačno, jer obaveza plaćanja poreza nastaje kada stanodavac prijavi nadležnoj Poreskoj upravi da je iznajmio stan, istakla je.
Kaća Lazarević vlasnica istoimene agencije za promet nekretnina za Tanjug kaže da se slično dogadjaja i sa prodajom.
Cene su pale čak za 50 odsto, pa je ponuda stanova za iznajmljivanje prilično dobra, kaže Lazarević i dodaje da je stan iste kvadrature moguće naći i za 300 i za 500 evra.
Kada radite poslove sa agencijom imate garanciju da sigurno neće doći u situaciju da vam stan izda neko ko nije vlasnik jer se proverava njegov identitet, a uz ugovor je obavezna validna dokumentacija navela je sagovornica Tanjuga.
Izbegavanjem agencija u posredovanju iznajmljiva radi uštede klijent može da doživi razne neprijatnosti, pa i da se nadje na ulici.
Treba naročito biti oprezan ukoliko stanodavac ima punomoćje. Treba najpre proveriti da li je on stvarno ovlašćen, da li u tom punomoćju piše da može da primi zakupninu, i što je jako bitno treba pogledati dobro stan, sve njegove vrline i mane i to evidentirati u ugovoru, naglasila je Lazarević.
Vlasnika stana, kaže ona, obavezno treba pitati da li ima nameru da prodaje stan koji iznajmljuje, da se zakupac sutra takodje ne bi našao na ulici, što je čest slučaj.
Otkazni rok je uobičajen od mesec do dva, ali kada se vlasniku žuri on će naći načina da vas istera iz stana što nije dobro kad već dajete novac za zakup, a obično i depozit, navela je.
U takvim situacijama Poreska uprava je nemoćna i zato građani iznajmljivanje treba da rade preko registrovanih agencija, jer samo tako onaj ko stan iznajmljuje može izbeći različite probleme, poručila je Lazarević.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
stanodavci podstanari iznajmljivanje stana

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana