Tekst objavljen: 21.08.2017 15:31        


Start-ap kompanije i kompanije koje se bave izvozom mogu do 1. septembra da se prijave na javni konkurs Fonda za inovacionu delatnost.

Star-apovima i 300.000€, parkovi kao u Švajcarskoj

Kompanije mogu da dobiju i do 300.00 evra podrške Vlade, rekao je ministar za tehnološki razvoj i inovacije Nenad Popović. Popović je predstavio Program ranog razvoja, koji je namenjen start ap kompanijama, dok je drugi namenjen kompanijama koje se bave izvozom.

Program koji će pomoći rani razvoj, objašnjava, namenjen je mladim kompanijama, do tri godine starosti i u njemu, kako kaže, kompanije mogu da dobiju sredstva do deset miliona dinara.

Popović je pozvao sve mlade leskovačke kompanije da se prijave rekavši da ova sredstva mogu mnogo da im pomognu.

Drugi konkurs kompanijama koje već imaju iskustva u poslovanju može da obezbedi do 37 miliona dinara.

"One mogu samostalno ili u saradnji sa naučno-istraživačkim institutima da učestvuju i predstave svoje inovacije ili tehnološke komponente koje će pomoći da budu konkurentne i na domaćem i na stranom tržištu", kaže Popović.

Vlada Srbije je prepoznala inovacije i tehnološki razvoj kao osnovu za srpsku konkurenstnost i u međunarodnom okruženju a ta konkurentnost je zasnovana, smatra, pre svega na izvozu.

"U budućnosti ćemo u svim granama proizvodnje imati potpunu digitalizaciju i u mašinogradnji i elektrotehnici, rudarstvu, tekstilnoj industriji, poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji", rekao je Popović te dodao da će upravo zbog toga Leskovac, kao grad sa industrijskim potencijalom, digitalizacijom sigurno ostvariti veće učešće u bruto domaćem proizvodu Srbije.

Popović je podsetio i na tehnološke parkove koji se trenutno grade, rekavši da se to sve radi po ugledu na zemlje koje su imale najprogresivnije inovacije u poslednjih 10 godina, poput Švajcarske, Izraela i Finskoj.

Na pitanje da li na konkurs mogu da se prijave i kompanije sa Kosova i Metohije, Popović je odgovorio potvrdno.

Popović je Leskovac posetio u društvu direktora Fonda za inovacionu delatnost Ivana Rakonjca koji je podsetio da je reč o dva programa u okviru kojih je do sada podeljeno šest miliona evra i finansirano preko milion projekata, a preduzeća koja su prošla kroz te programe danas imaju preko 400 novih zaposlenih.

"Njihovi prihodi su udvostručeni, a prihodi na osnovu izvoza petostruko su veći", rekao je Rakonjac.

Kaže i da su za pilot projekte mnogi bili zainteresovani, te da je bilo više od 500 prijava, a u pilot projektima oko četvrtina novca otišla u region južne Srbije.

On je poručio i da sve kompanije koje na ovom konkursu ne dobiju sredstva, ne treba da gube nadu, jer će dobiti uputstva šta treba da poprave te mogu da se prijave sledeće godine.

Program ranog razvoja, podsetio je, namenjen je start-apovima i kroz njega se dodeljuje 80.000 evra a oni koji konkurišu treba da obezbede 15 odsto novca za prvi program, a najmanje 30 odsto za drugi.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović zahvalio je Vladi Srbije na podršci preduzetništvu, a rok za prijavu na konkurs je 1. septembar.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
start up Vlada Srbije konkurs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana