Tekst objavljen: 18.09.2016 17:27        


Loše zamišljen i ekonomski pogrešan, evro je uzrok većine problema u evrozoni, kao što su stagnacija, nezaposlenost i uspon krajnje desnice, izjavio je dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Džozef Stiglic za francusku agenciju Frans pres.

Stiglic: Evro je uzrok svih problema

"Pogrešno su poređali stvari. Pokušali su da stvore evro pre nego što su imali institucije", izjavio je bivši glavni ekonomista Svetske banke za Frans pres.

Iako je evro, kaže, mogao doneti korist nekolicini ljudi i bankara, on je "manje pozitivan" za obične pojedince u evrozoni, koji su suočeni sa usporavanjem ekonomija i visokom nezaposlenošću.

"Naša društva stagniraju, ne rastemo. To može dati podsticaj ekstremnoj desnici", navodi Stiglic, u trenutku kada, kako primećuje francuska agencija, desničarske stranke doživljavaju uspon u Francuskoj, Holandiji, Nemačkoj i Austriji, delom zbog visoke nezaposlenosti.

Stiglic se osvrnuo i na stroge propise koje zagovara Evropska centralna banka.
"Morate promeniti propise kada su pogrešni. Ako imate pogrešne propise, posledice mogu biti katastrofalne", naglasio je Stiglic.

Zadatak ECB-a je da ima inflaciju od nešto ispod dva odsto, ali ona, za razliku od američke Uprave federalnih rezervi (Fed), nema kao cilj otvaranje novih radnih mesta, navodi Stiglic.

"Vezali su ruke zemljama u Evropi i zatim su vezali ruke centralnoj banci, poručivši joj da se fokusira samo na inflaciju", optužio je ekonomista.

"Više Evrope i manje štednje koja dovodi do pada", poručio je on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
evro inflacija problem nezaposlenosti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana