Tekst objavljen: 28.11.2022 11:45        


Stiže još novca od besplatnih akcija. Ovaj put dividendu isplaćuje kompanija Telekom. Novac će dobiti i država kao većinski akcionar, ali i mali akcionari

Stiže novac od akcija državnih preduzeća


Građani koji su imali pravo na besplatne akcije, 2012. godine su dobili po 31 deonicu kompanije Telekom. Njima u međuvremenu nisu mogli da trguju na berzi, ali po osnovu svake deonice imali su pravo na dividendu. To će biti slučaj i sada, tačnije 22. decembra, kada će kompanija Telekom isplatiti dividendu svim akcionarima. Dividendu će dobiti svi akcionari koji su deonice Telekoma posedovali 20. juna ove godine.

Državi će dividenda biti isplaćena direktno uplatom na račun, dok će svim ostalim akcionarima pripadajuća dividenda biti isplaćena preko Centralnog registra, depoa i klirniga hartija od vrednosti (CRHOV).

Za 31 deonicu, koliko ih poseduje najveći broj građana, treba računati na oko 260 dinara bruto, odnosno 220 dinara neto. Ukupno će biti isplaćeno 6,7 milijardi dinara (57 miliona evra). Kompanija Telekom je i prošle godine akcionarima isplatila dividendu i to ukupno 4,16 milijardi dinara dividende.

Dividende će biti isplaćene svim akcionarima, a iznos zavisi od broja akcija koje svaki akcionar poseduje. Bruto iznos dividende po jednoj akciji iznosi 8,4 dinara.

Telekom je pozvao sve akcionare kod kojih je došlo do promena računa da do 20. decembra dostave instrukcije za prijem novca od dividende.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Kako do novca

Novac od dividende građani mogu da podignu na šalteru preduzeća Pošta Srbije uz obavezno pokazivanje lične karte. Dakle, sve što je potrebno jeste lično prisustvo, lična karta i usmeni zahtev za podizanje novca po osnovu dividende. I novac dobijate odmah. Građani koji nemaju račun za besplatne akcije u Pošti, novac od dividende mogu da podignu u svojoj banci.

Ono što je važno znati jeste da ukoliko podignete novac od dividende ne gubite pravo na akcije. To praktično znači da po podizanju novca od dividende, ostajete vlasnici akcija, a po osnovu kojih i nadalje imate pravo na isplatu nove dividende, što kompanije praktikuju da rade svake godine.

S druge strane, novac od akcija moguće je dobiti samo ukoliko deonice prodate, a to je moguće takođe u Pošti davanjem naloga za prodaju. Novac pritom ne dobijate odmah, već kada vaše akcije budu prodate, a tome informaciju takođe možete dobiti u Pošti.

Važno je znati da u slučaju da prodate deonice, gubite pravo i na dividendu, a ostajete i bez akcija.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kako do novca od akcija državna preduzeća akcije državnih preduzeća dividende Telekom Srbija pošta srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana