Tekst objavljen: 23.04.2014 15:30        


Odbor za bankarstvo Privredne komore Srbije usvojio je inicijativu za izmenu obračuna i plaćanja premije osiguranja depozita. Predloženo je uvođenje diferencirane stope premije kroz izmene Zakona o osiguranju depozita.

Što sigurnija banka to niža premija osiguranja štednje

To znači da bi Upravni odbor Agencije za osiguranje depozita mogao utvrditi različite stope za obračune redovne premije u zavisnosti od stepena rizičnosti poslovanja pojedinih banaka.

Prema rečima pomoćnika ministra finansija Zlatka Milikića, ova inicijativa je dobrodošla, ali može da utiče na distorziju tržišta, jer će banke početi da se razlikuju međusobno, pogotovo ako ta informacija koliko ko plaća premiju dođe do javnosti. Naime, niža premija bi ukazivala na sigurniju banku, a viša premija na nesigurniju banku, rekao je Milikić.
Sekretar ovog odbora Branislava Žunić rekla je da postojeći sistem sa linearnom premijom za sve banke nije usaglašen sa osnovnim principom osiguranja, a to je da se visina premije određuje prema verovatnoći nastanka osiguranog slučaja.

Ona je podsetila da su do sada banke plaćale redovnu tromesečnu premiju osiguranja fizičkih i pravnih lica, koja prema aktuelnoj stopi iznosi 0,1 odsto na osnovicu koja se obračunava na prosečno stanje depozita osiguranih u banci u prethodnom kvartalu.

Međutim, u 2014. i 2015. godini prema odlukama Agencije za osiguranje depozita banke će biti u obavezi da plaćaju i vanrednu premiju po stopi od 0,05 odsto na istu osnovicu.

Na osnovu tih odluka u prvom kvartalu banke su obračunale i platile 11,5 miliona evra za redovnu premiju osiguranja i 5,7 miliona evra za vanrednu premiju, objasnila je ona.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
štednja štediše Agencija za osiguranje depozita bankarski depoziti depozit banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana