Tekst objavljen: 04.06.2017 11:26        


Stopa nezaposlenosti u Srbiji u prvom kvartalu 2017. bila je 14,6 odsto i za 4,4 procentna poena manja je u odnosu na isti period prošle godine, saopštio je Republički zavod za statistiku (RSZ).

Stopa nezaposlenosti 14,6 odsto u prva četiri meseca

Kako je navedeno, broj nezaposlenih lica u Srbiji je u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isti period 2016, bio je manji za 149.300 lica. Stopa nezaposlenosti je za 1,6 procentna poena veća nego u četvrtom kvartalu 2016. godine.Stopa nezaposlenosti, prema podacima RZS-a, u prvom kvartalu ove godine, za stanovništvo starosti 15 i više godina bila je 14,3 odsto za muško i 15 odsto za žensko stanovništvo i najmanja je bila u Beogradskom regionu (13,2 odsto).

Najveća stopa nezaposlenosti u tom periodu je bila u Regionu Južne i Istočne Srbije (17,2 odsto), dok je u Regionu Šumadije i Zapadne Srbije iznosila 14,7 odsto, a u Regionu Vojvodine 13,6 odsto.

Prema podacima RZS-a, u poređenju sa prethodnim kvartalom, u prvom kvartalu 2017. broj zaposlenih lica bio je manji za 79.200, dok je broj nezaposlenih lica veći za 43.000.

Formalna zaposlenost
Zaposlenost je značajnije smanjena u neformalnoj sferi, za 66.600 lica, prvenstveno u poljoprivredi, usled smanjenog obima sezonskih radova u posmatranom periodu godine, a pad zaposlenosti negativno se odrazio na nezaposlenost i neaktivnost.

Prema podacima RZS-a, formalna zaposlenost povećana je za 99.400, najvećim delom u delatnostima prerađivačka industrija i usluge smeštaja i hrane, dok je došlo do smanjenja neformalne zaposlenosti u poljoprivredi, što je rezultiralo i nižom stopom neformalne zaposlenosti za 1,3 procentna poena, u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isti period prošle.

Prema podacima RZS-a polovinu novozaposlenih u periodu prvi kvartal prošle - prvi kvartal ove godine čine lica starija od 55 godina, dok je nezaposlenost najznačajnije smanjena u kategoriji 25-44 godine starosti, za 82.600 lica, pri čemu je većina tih lica status nezaposlenih zamenila statusom neaktivnih, a ne statusom zaposlenih.

Pozitivan trend povećanja zaposlenosti i smanjenja nezaposlenosti od prvog kvartala 2016. do prvog kvartala 2017. odrazio se i na mlade od 15 do 24 godine starosti, ali kako se navodi u saopštenju RZS-a smanjenje stope nezaposlenosti kod ove populacije za 7,1 procentni poen, u odnosu na isti period prošle godine, nije samo rezultat smanjenja broja nezaposlenih, već i negativnog demografskog trenda i posledično, sve manjeg obima populacije u tom uzrastu.

Mladi i posaoStatistički podaci pokazuju i da je udeo mladih koji niti rade, niti su u bilo kakvom sistemu obrazovanja u ukupnoj populaciji mladih između 15 i 24 godine starosti veći je za 2,2 procentna poena u odnosu na prethodni kvartal i da sada on iznosi 18,7 odsto, dok kod populacije od 15 do 29 godina starosti ta stopa iznosi 24,2 odsto, odnosno gotovo četvrtina mladih tog uzrasta predstavlja neiskorišćeni ljudski resurs i sa aspekta rada i sa aspekta obrazovanja.

Kako se naglašava u saopštenju RZS-a, Anketa o radnoj snazi je najobuhvatniji i jedini međunarodno uporedivi instrument za praćenje kretanja na tržištu rada, kojom se registruju demografske i socioekonomske karakteristike stanovništva starijeg od 15 godina.

Glavni cilj ove ankete kojom je bilo obuhvaćeno oko 14.857 domaćinstava, od čega je anketirano 11.915 domaćinstava, odnosno 28.730 lica starosti 15 i više godina je ocenjivanje obima radne snage, odnosno zaposlenog i nezaposlenog stanovništva, pri čemu se pod zaposlenošću podrazumeva rad kako u formalnom, tako i u neformalnom sektoru.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nezaposlenost mladi pad nezaposlenosti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana