Zvanični kurs Evra za dan 18.06.21. :: 117.5673 rsd
Tekst objavljen: 01.04.2019 12:00        


Dogovor o prekidu štrajka zaposlenih u Pošti Srbije postignut je posle razgovora potpredsednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića sa zaposlenima u tom javnom preduzeću, saopštila je Vlada.

Štrajk u pošti prekinut, radnici neće trpeti posledice

Zaposleni su prihvatili sve predloge koje je izneo potpredsednik Vlade i saglasni su sa prekidom štrajka i uspostavljanjem normalnog procesa rada, a svi koji su učestvali u štrajku dobili su garancije da neće trpeti posledice zbog stupanja u štrajk i da će biti obustavljeni postupci kažnjavanja koje je započelo poslovodstvo Pošte Srbije, piše u saopštenju.

Kako je navedeno u saopštenju na sajtu Vlade Srbije dogovorom je predvidjeno da se do 4. aprila 2019. godine obavi raspodela drugog dela dobiti za 2017. godinu, a do 24. aprila raspodela prvog dela dobiti za 2018, i da se u roku od sedam dana formira radna grupa za kolektivno pregovaranje. U pregovaračkoj radnoj grupi pored predstavnika reprezentativnih sindikata, poslovodstva i osnivača učestvovaće tri predstavnika zaposlenih sa današnjeg sastanka, i oni bi trebalo da rade na izmeni člana 42 Kolektivnog ugovora kako bi se raspodela sredstava iz dobiti od 2018. godine isplaćivala linearno.

Kako se u saopštenju dodaje sve dogovorene izmene trebalo bi da budu realizovane u roku od 10 dana od formiranja radne grupe koja bi takodje trebalo da Kolektivnim ugovorom predvidi pravni osnov za jenokratnu isplatu naknade materijalno ugroženim zaposlenima, i to minimalni iznos od 20.000 dinara.Kako se još navodi, takodje bi trebalo da se sprovede analiza koeficijenta osnovne zarade, s tim da se tehnološka radna mesta više vrednuju, i da se preispita opravdanost pojedinih radnih mesta, poput velikog broja savetnika, zamenika i drugih dupliranih rukovodećih radnih mesta."Rok za analizu i dostavljanje izveštaja Vladi Srbije novembar 2019. godine, a nakon toga bi Vlada preduzela mere u cilju uvećanja mase za zarade za 2020. godinu, uz reformu koeficijenta zarade", dodaje se u saopštenju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Dogovorom je još predvidjeno da se u septembru isplati drugi deo dobiti za 2018, i da se sredstva za povišice osnovnih zarada i stimulacije za radni učinak preusmere sa administrativnih na tehnološke poslove, sa izuzetkom deficitarnih radnih mesta. Dogovoreno je i da poslovodstvo preduzeća sve prijeme u radni odnos "stavi u svrhu tehnologije", to jest, da ne prima zaposlene na kancelarijskim poslovima, navodi se u saopštenju uz napomenu da je sastanak sa ministrom Stefanovićem "protekao u korektnoj atmosferi".

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
nema posledica za radnike posledice nebojša stefanović štrajk radnici pošte Vlada Srbije jednokratna pomoć

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana