Tekst objavljen: 06.07.2015 12:00        


Strani državljani, među kojima i Srbi, su na vest o mogućem bankrotu Grčke, počeli aktivno da kupuju nekretnine u toj zemlji.

Stranci, među kojima i Srbi, kupuju nekretnine u Grčkoj

Najveće interesovanje pokazuju Kinezi, a ni Rusi ne zaostaju mnogo za njima. Trojku lidera najaktivnijih kupaca zaključuju Bugari i Srbi, navodi Gazeta.

Nekretnine u Grčkoj bi mogle da padnu još 30 odsto u slučaju bankrota. A ako zemlja izađe iz Evropske unije to će dodatno odvratiti i Ruse, koji sve češće biraju kuće u Grčkoj zbog mogućnosti da dobiju državljanstvo, piše Gazeta.ru.

Vrednost stambenih nekretnina u Grčkoj pada već nekoliko godina.

U 2013. godini pala je 10 odsto, prošle godine u proseku 7,5 odsto, a od početka ove godine 4,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine, ukazuju stručnjaci.

Imajući u vidu da su se Rusi sredinom prošle godine ohladili od nekretnina u odmaralištima, međutim i od kupovine "druge vikendice", objekti u Grčkoj su, zajedno sa lokacijama u Bugarskoj, Španiji i Crnoj Gori, doživeli pad potražnje kupaca iz Rusije, rekao je osnivač kompanije Indriksons koji upravlja investicijama u nekretnine Igor Indriksons.

Rusi zainteresovani za nekretnine u Grčkoj kupuju ih uglavnom za ličnu upotrebu ili izdavanje, navodi Gazeta.ru.

Najbolje se, među ruskim kupcima, kotiraju Halkidiki, Solun, Atina, ostrva Krit i Krf, dok elitne nekretnine Rusi traže na Santoriniju, Peloponezu, Mikonosu, kaže rukovodilac odeljenja stranih nekretnina Najt Frank (Knight Frank) Marina Kuzmina.

Ona je istakla da poslednjih meseci klijenti traže nekretnine od 250.000 do milion evra, na osnovu kojih mogu da dobiju grčko državljanstvo. Isto kao i u periodu od 2010. do 2013. godine bilo je zahteva i za vile od pet miliona do deset miliona evra, dodala je ona.

Direktor lokalne kompanije Grekdom Dimitros Papadopulos ukazuje da od deset zainteresovanih kupuje samo jedan, a ostali iznajmljuju kuće. I on je primetio da se sve češće kupovine realizuju u cilju dobijanja državljanstva, odnosno, za najmanje 250.000 evra.

Prema podacima Najt Frank, koje prenosi Gazeta.ru, Grčka ne ulazi u top 10 destinacija za kupce koji traže imovinu iznad milion evra. Za njih su interesantnije Francuska, Italija, Kipar i Španija.

S tačke gledišta investicija grčko tržište stambenih nekretnina već duže vreme ne nudi dobit, ukazuje Igor Indriksons.

Uz skromnu profitabilnost od 2,7 do 4,2 odsto i nepovoljnu ekonomsku situaciju ulaganje u lokalne nekretnine može da postane katastrofa, kaže on.

Stručnjaci ukazuju da je većina investitora već pre nekoliko godina odustala od ulaganja u grčko tržište, očekujući da zemlja neće moći da pokrije javni dug.

"Ali tu krizu žele da iskoriste Rusi koji kupuju nekretnine za ličnu upotrebu, jer ako već postoji dodatni novac, zašto ga ne uložiti tamo gde je trenutno najpovoljnije", navodi Indriksons.

Prema podacima Indriksons.ru, vikendica na Atici od 90 kvadrata košta u proseku 70.000 evra, vila na Kasandri površine 70 kvadrata izađe 90.000 evra, a tradicionalna kamena vila na Jonskim ostrvima od 165 kvadrata oko 110.000 evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kupovina nekretnine Srbija Grčka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana