Tekst objavljen: 21.07.2015 12:09        


Priliv stranih investicija u Kini porastao je u prvoj polovini ove godine za osam odsto, jer su strane kompanije gotovo učetvorostručile broj ugovora o spajanju i preuzimanju, saopštilo je danas kinesko ministarstvo trgovine.

Strani investitori i dalje preferiraju Kinu

Direktne strane investicije (DSI) u Kini, kada se izuzme finansijski sektor, dostigle su vrednost od 68,41 milijardi dolara u periodu januar-jun, navodi se u saopštenju ministarstva, i dodaje da su "i obim i vrednost inostranih ugovora o spajanju i preuzimanju znatno porasli", prenosi agencija Frans pres.

Vrednost ugovora o spajanju i preuzimanju porasla je na 13,19 milijardi dolara, što je tri i po puta više u odnosu na isti period lani, dok je njihov udeo u ukupnim DSI skočio sa 4,8 na 19,3 odsto.

"Zbog skoka cena zemljišta i drugih troškova u Kini, mnoge kompanije sada investiraju u zemlji kroz ugovore o spajanju i preuzimanju", izjavio je portparol kineskog ministarstva, Šen Danđang.

Samo u junu, tempo rasta DSI je znatno usporio, i to na 1,1 odsto posle majskog rasta od 7,7 odsto na godišnjem nivou.

Kinesko ministarstvo je, takođe, saopštilo da su direktne investicije Kine u inostranstvu porasle u periodu januar-jun za 29,2 odsto, na 56 milijardi dolara.

Kina je prošle godine privukla investicije vredne 119,6 milijardi dolara, za 1,7 odsto veće u odnosu na 2013. godinu, dok su investicije Kine u inostranstvu porasle za 14,1 odsto na 102,9 milijardi dolara, čime je prvi put premašena cifra od 100 milijardi dolara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kina investicije kineske investicije frans pres

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana