Zvanični kurs Evra za dan 21.06.21. :: 117.5730 rsd
Tekst objavljen: 08.05.2015 9:47        


Ne postoje ekonomski razlozi za prodaju Telekoma, s obzirom da je to veoma uspešna i profitabilna firma, poručeno je na stručno-naučnom skupu "Telekom danas i sutra".

Stručnjaci: Nema ekonomskih razloga za prodaju Telekoma

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Miloš Petrović je kazao da niko ne osporava da je Telekom važna firima koja dobro posluje istakavši da se, ipak, treba zapitati šta će biti u narednim godinama i da li će Telekom uspeti da izdrži u trci sa svetskom konkurencijom na tržištu telekomunikacija.

"Da li je bolje da se sami vežbamo ili da učimo od najboljih i nađemo dobrog strateškog partnera", zapitao je Petrović podsetivši da je izabran privatizacioni savetnik za Telekom - francuska kompanija Lazar.

On je na skupu "Telekom danas i sutra", održanom u četvrtak na Građevinskom fakultetu u organizaciji Ministarstva privrede, Akademije inženjerskih nauka Srbije (AINS) i Elektrotehničkog fakulteta, rekao da država želi da čuje i mišljenje stručnjaka.

Predsednik AINS i dekan Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu Branko Kovačević je na otvaranju skupa poručio da je Telekom veoma važan iz raznih aspekata za državu i da bi vlada trebalo dobro da razmisli pre nego što donese odluku o prodaji.

Predrag Petrović iz AINS-a je istakao da je Telekom, kao regionalni lider, u 2013. investirao čak 18,8 milijardi dinara, od čega je 5,25 milijardi otišlo u infrastrukturu, a ostalo u tehničke investicije.

On je podsetio da Telekom ima još šest zavisnih društava, među kojima Telekom Srpske, u kome ima 65 odsto vlaničkog udela, Mtel u Crnoj Gori sa 83 odsto udela, kao i da je Telekom u 2014. kupio 55,78 odsto akcija Dunav banke, ističući da se jasno vidi razvojni put Telekoma.

Petrović je ukazao da Telekom vrši kopletnu zaštitu telekomunikacionog saobraćaja državnih organa, vojske i policije, što je veoma važno za nacionalnu bezbednost.

On je kazao da bi sa prodajom Telekoma ta važna delatnost pala u ruke strancima, podsetivši da je ulaganje u telekomunikacionu strukturu u Srbiji počelo još krajem 19. veka.

Prema njegovim rečima, u Telekomu je ukupno zaposleno 13.000 radnika, od čega u matičnom preduzeću oko 9.000.

Prefesor Elektrotehničkog fakulteta i bivša ministarka telekomunikacija Aleksandra Smiljanić je rekla da je baš zbog decenija ulaganja u Telekom, to preduzeće sada superiorno u odnosu na konkurenciju u našoj zemlji - Vip, Telenor i SBB.

"Prihodi Telekoma su veći od zbirnog prihoda ove tri kompanije zajedno, kao i investicije i neto dobit, što sve govori da je Telekom superioran", istakla je Smiljanić, dodajući da se Telekom mnogo brže razvija od drugih kompanija.

Kako je rekla, tri konkurentske kompanije iznajmljuju od Telekoma infrastrukturu i to po povoljnim uslovima, u skladu sa direktivama EU i zato nisu ni osnovane tvrdnje da Telekom ima višak zaposlenih, jer dobar deo njih radi za te kompanije.

"Ako Telekom bude prodat, strani vlasnik će diktirati cene, kvalitet usluge, odlučivaće o radnicima i nivou investicija. Samo će izvući profit, što se već desilo zemljama u Jugoistočnoj Evropi i regionu", kazala je ona.
Smiljanić je navela da je Telekom, prema poslednjim podacima, ostvario neto dobit od 15 milijardi dinara i da će sada, kada je izmirio neke obaveze, moći godišnje da ostvari 37 milijardi neto dobiti, što bi uzeo strani vlasnik, a ta suma je, kako kaže, jednaka budžetskoj rupi koju smo popunili smanjenjem plata i penzija.

Ekonomista Ljubodrag Savić je, takođe, poručio da ne treba prodavati Telekom preporučivši vladi da primeni isti model kao i sa Železarom i prepusti upravljanje stranom menadžmentu, koji će racionalizovati troškove i smanjiti broj radnika.

Telekom Srbija je u martu prihvatio ponudu francuske konsultantske firme Lazar frer SAS (Lazard Freres) za pružanje usluga privatizacionog savetnika u procesu prodaje kompanije.

Od savetnika se očekuje da roku od dva meseca utvrdi predlog modela privatizacije Telekoma Srbija.
Savetnik će u narednom periodu najpre uraditi procenu vrednosti kompanije, ekonomsku i pravnu analizu, kao i analizu tržišta.

Potom se ocekuje da konsultant predloži modele privatizacije i pripremi vremenski i metodološki plan spovođenja tog procesa.

Na osnovnu predloga privatizacionog savetnika, većinski akcionar, Vlada Srbije, treba da donese odluku o nastavku procesa privatizacije i izabere jedan od predloženih modela prodaje paketa akcija Telekoma.

Time bi trebalo da otpočne druga faza privatizacije Telekoma, u kojoj ce sve aktivnosti koordinirati i voditi izabrani savetnik, od objavljivanja poziva do zatvaranja transakcije.

Pre četiri godine procena je bila da Telekom vredi 2,2 milijarde evra, a tadašnja vlada je za paket od 51 odsto te kompanije tražila najmanje 1,4 milijarde evra.

Jedini tadašnji ponuđač, Telekom Austrija koji u Srbiji ima mobilnog operatera Vip mobajl, bio je spreman da plati najviše 1,1 milijardu evra.

Najveći akcionar Telekoma je država Srbije sa 58,11 odsto akcija, 20 odsto akcija je vlasništvo kompanije, dok 14,95 odsto poseduju građani, a 6,94 zaposleni i bivši zaposleni Telekoma.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Telekom Srbija prodaja Telekoma privatizacija telekoma

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana