Tekst objavljen: 19.12.2013 10:45        


Prvi osnovni sud u Beogradu presudio je u korist klijenta, a protiv jedne poslovne banke koja mu je odobrila kredit u švajcarskim francima. Obrazloženje presude oslanja se na jednostrano povećanje kamata i kursnih razlika - koje su dovele do nemogućnosti vraćanja pozajmice.

Sud odlučio: Klijent pobedio banku zbog dizanja kamate

To je prva presuda u korist jednog klijenta u sporu s bankom u Srbiji koja je jednostrano izmenila ugovornu klauzulu.

Prva presuda u slučaju "krediti u švajcarcima" doneta je na osnovu Zakona o obligacionim odnosima, a ne na osnovu Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, koji je na snazi dve godine. Kako je sredinom godine Ustavnom odredbom onemogućeno podnošenje kolektivne tužbe, građani koji su zaduženi u švajcarcima moraju da podnose pojedinačne tužbe.
Klijent iz Beograda koji je želeo da ostane anonimam dobio je spor protiv banke. Advokat koji ga je zastupao kaže da je njegov klijent pre pet godina uzeo stambeni kredit od 72.000 švajcarskih franaka.

Posle pet godina otplate, dužan je samo 3.000 franka manje, i to po novom kursu - a sve zbog udvostručavanja kursnih razlika i jednostranog podizanja kamatne stope. Nije mogao da plaća rate i banka je raskinula ugovor.

- Ono što je bitno napomenuti jeste to da ovde razlog ništavnosti po mišljenju Sudu ne leži u indeksiranju kredita u švajcarskim francima, već u neodredivosti ugovorne obeveze korisnika kredita, to jest usled toga što je banka jednostrano menjala ugovorne obaveze, pa samim tim i visinu kamate - kaže Miroslav Rnjaković, advokat klijenta koji je dobio spor.

Iako Sud nije direktno povezao kursne razlike s presudom, u Udruženju klijenata Efektiva tvrde da su one i dovele klijenta u nezavidnu poziciju i da je presuda primerena.

- U tom slučaju svaka strana će morati da vrati onoj drugoj ono što je primila u dinarima. Znači, klijent će banci morati da vrati 3,5 miliona dinara koji je dobio po kursu na taj dan, a banka će klijentu morati da vrati sve uplate koje su bile u dinarima, ali po kursu koji je važio pre šest godina, a on je tada bio 45, a sada je 95 dinara - kaže Dejan Gavrilović, iz Udruženja klijenata Efektiva.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
zaštita klijenata banke prava klijenta banke klijenti banke klijent banke sud presuda banke švajcarci krediti u švajcarcima stambeni krediti stambeni kredit

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana