Tekst objavljen: 27.07.2015 15:10        


Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas da je u julu zabeležen minimalni suficit u budžetu od oko milijardu dinara. On je, govoreći u Skupštini Srbije, podvukao i da se deficit budžeta od početka godine, a zaključno sa julom kreće između 25 i 30 milijardi dinara.

Suficit u julu oko milijardu dinara

"To je četiri ili pet puta manje od ciljane vrednosti koju je podržao MMF, i tri puta manje od nivoa kriterijuma iz Mastrihta. Prema tome, to je bolji rezultat nego što ima 95 odsto zemalja u Evropi", rekao je Vujović i dodao da se stvari kreću na bolje, iako će trebati još truda.

On je naveo da su rezultati u prerađivačkoj industriji pozitivni, u Železari Smederevo su dobri, kao i u hemijskom kompleksu.

Zato su, rekao je on, projekcije privrednog rasta bile prvo minus 0,5 odsto, pa su korigovane na nulu, a verovatno će, kaže on biti korigovane na plus 0,5 odsto za 2015. godinu.

Vujović je naglasio da je suština fiskalne konsolidacije da se otklone strukturni disbalansi i da se izađe sa održivim nivoom troškova.

"MMF je tu samo svedok tog procesa i neko ko potvrđuje validnost, a mi sami pravimo program, sami smo sve skockali i dogovorili prošle jeseni", rekao je on.

Kako je naveo, vlada već od novembra ostvaruje dva, tri puta bolje rezultate nego što se obavezala sebi i dobila podršku MMF-a i međunarodne zajednice.

"Sad, da li se to nekome sviđa ili ne sviđa to je drugo pitanje" zaključio je on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
MMF suficit budžeta buđet

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana