Tekst objavljen: 06.09.2023 14:05        


Sutra će na sednici Socijalno-ekonomskog saveta biti doneta odluka o visini minimalca za 2024. godinu

Sutra pada odluka o visini minimalca


Na sednici Socijalno-ekonomskog saveta, koja će biti održana sutra u Palati Srbija, glavna tačka dnevnog reda biće donošenje odluke o visini minimalne cene rada – neto po radnom času za 2024. godinu.

Sednici će predsedavati predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, a prisustvovaće i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković i potpredsednik vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali, najavljeno je iz Ministarstva za rad.

Orbović je ranije rekao Tanjugu da će se tačan iznos minimalca, odnosno za koliko će od januara naredne godine biti povećana minimalna mesečna zarada u Srbiji, znati 7. septembra.

On je rekao prošle sedmice da sindikat ostaje pri svojim zahtevima kada je reč o povećanju minimalne zarade.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ministar finansija Mali je objavio ranije da će početkom septembra biti poznat tačan iznos minimalne zarade i da će to "svakako biti najveće procentualno povećanje u istoriji".

''Važno je da to povećanje bude balansirano, kako bismo održali punu zaposlenost. Zahvaljujem se poslodavcima i sindikatima na konstruktivnom dijalogu", objavio je Mali na Fejsbuku.

Ministarstvo finansija predložilo je da se minimalac u narednoj godini poveća za 17,8 odsto, na 47.154 dinara, a predstavnici sindikata na 52.000, koliko košta i minimalna potrošačka korpa.

Istovremeno je vlada predstavnicima poslodavaca ponudila da se neoporezovani deo zarade poveća sa 21.700 na 25.000 dinara.

Minimalna zarada u Srbiji ove godine je povećana za 14,3 odsto i ona trenutno iznosi oko 40.000 dinara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
minimalac visina minimalca minimalna zarada Ljubisav Orbović

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana