Tekst objavljen: 27.02.2020 10:15        


Ministarstvo finansija saopštilo je danas da će isplata prve rate devizne štednje bivšim štedišama SFRJ početi 28. februara, a ovim postupkom Srbija ispunjava svoju međunarodnu obavezu isplate devizne štednje po osnovu presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu

Sutra počinje isplata devizne štednje za štediše iz vremena SFRJ

U saopštenju se navodi da je Srbija za potrebe realizacije ovog pravnog posla „emitovala obveznice u ukupnom iznosu od 87 miliona evra, koje su danas upisane na račune štediša kojima je utvrđeno pravo na isplatu, dok je za isplatu prve rate opredeljeno ukupno 10,89 miliona evra“.

„Isplata devizne štednje obavlja se na osnovu Zakona o regulisanju javnog duga Republike Srbije po osnovu neisplaćene devizne štednje građana položene kod banaka čije je sedište na teritoriji Srbije i njihovim filijalama na teritorijama bivših republika SFRJ. Isplata novca će se vršiti u osam jednakih polugodišnjih rata počev od 28. februara, kada dospeva prva rata, zaključno sa 31. avgustom 2023. godine kada dospeva osma i poslednja rata“, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Štediše će u ovoj godini primiti još jednu ratu, i to 31. avgusta.

Iznos od 87,1 milion evra obuhvata više od 6.400 štediša kojima je utvrđeno pravo na isplatu štednje.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
devizna štednja stara devizna štednja isplata devizne štednje SFRJ štednja SFRJ

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana