Tekst objavljen: 06.03.2016 11:27        


Hrvatske banke su prošlu godinu završile u minusu, prvi put nakon bankarske krize 1998. godine, čemu je najviše doprineo trošak konverzije kredita vezanih za švajcarski franak, pokazuju najnoviji podaci Hrvatske narodne banke (HNB).  

"Švajcarci" pokosili hrvatske banke

Naime, prošlu godinu je 28 hrvatskih banaka završilo s ukupnim bruto gubitkom u iznosu većem od 4,7 milijardi kuna (oko 614 milijardi evra), izveštava hrvatska novinska agencija Hina.

Iako je iznos bruto gubitka u prošloj godini značajno veći od onog iz 1998. godine (2,9 milijardi kuna), iz HNB-a ističu da je te rezultate potrebno staviti u odnos s imovinom i kapitalom, da bi se izračunale stope povrata i uporedila profitabilnost banaka 1998. i 2015. godine.

"Pokazatelji profitabilnosti ROAA i ROAE - prinos na prosečnu imovinu (pre poreza) i prinos na prosečan kapital (nakon poreza) - u 1998. godini iznosili su minus 2,8 i minus 16,1 odsto, a u 2015. ti pokazatelji iznose minus 1,2 i minus 8,3 odsto", navode iz HNB-a.

S gubitkom je, prema privremenim nerevidiranim podacima HNB-a, 2015. godinu završilo čak 15 banaka, a najveci gubitak iz poslovanja iskazala je Hypo Alpe-Adria-banka i iznosio je 2,25 milijardi kuna, ili 47,5 odsto ukupnog bruto gubitka svih banaka u prošloj godini.

Iz te banke ističu da je poslovni rezultat za 2015. godinu "prvenstveno rezultat neminovnog negativnog efekta švajcarskog franka, i delom završetka internog restrukturiranja i temeljitog čišćenja bilansa u skladu s procesom privatizacije, a što je imalo negativan jednokratni efekat", prenela je Hina.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
hrvatske banke krditi u švajcarcima švajcarac banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana