Tekst objavljen: 22.08.2015 17:00        


Oko 16.000 švajcarskih penzionera u Srbiji moglo bi od 1. oktobra svoje penzije umesto u francima da dobije u evrima.

Švajcarske penzije ubuduće u evrima

Penzioneri iz Srbije koji su ceo ili bar deo radnog veka proveli u Švajcarskoj, mogli bi od 1. oktobra svoje zarađene penzije da primaju u evrima umesto u francima. Ta promena valute ne bi, kako kaže za „Politiku” Zoran Panović, direktor Zavoda sa socijalno osiguranje Srbije, ni za cent da ošteti te penzionere. Reč je o više od 16.000 srpskih penzionera koji primaju deo ili celu penziju iz Švajcarske, kaže Panović i dodaje da Zavod još nije dobio nikakav zvaničan dopis od Švajcaraca i da sve što zna saznao je od naših ljudi, primalaca tih penzija koji ovde žive.

„Oni su nas poslednjih dana obaveštavali o tome. S tim što ni u njihovim dopisima nisu navedeni razlozi ovakve odluke, što je zabrinulo sve penzionere da bi mogli biti zbog toga oštećeni”, kaže on.

– Kako bi raščivijali celu situaciju poslaćemo upit tamošnjim kolegama da bi dobili neko bliže objašnjenje. Sve to da bi sprečili da dođe do bilo kakvog oštećenja naših penzionera, kaže Panović.

On dodaje da to nije ništa novo, jer i Federacija BiH, Republika Srpska, Hrvatska, ali i druge bivše jugoslovenske republike umesto u njihovoj valuti, isplaćuju penzije u evrima u protivvrednosti u kojoj bi penzioneri inače dobijali novac i da ih isplaćuju u kunama, ili konvertibilnim markama...

Naša zemlja je još 1962. godine potpisala konvenciju s Švajcarskom o socijalnom osiguranju, kako bi se u interesu i naših i njihovih građana penzije što lakše isplaćivale i ovde i tamo.

Panović s druge strane ističe da švajcarski penzijski fond nema obavezu da o ovim promenama obaveštava srpski PIO, kao ni Zavod za socijalno osiguranje, već je to dijalog između korisnika i isplatioca penzije, dakle penzionera i švajcarskog PIO fonda.

– Bez obzira na to što bi svako pojedinačno ko je dobio ovo obaveštenje trebalo da se obrati tamošnjem fondu i zatraži objašnjenje, Zavod će sa svoje strane uraditi sve da zaštiti svoje korisnike, kategoričan je Panović.

On je uveren, kako kaže, da nijedan penzioner neće biti oštećen ni za cent te da ne moraju da brinu. Nikada se, dodaje, nije dogodilo da nekom zafali bilo šta. Prema informacijama dobijenim od onih penzionera koje je švajcarski fond obavestio o promeni valute, oni koji hoće da nastave da primaju penziju u švajcarskim francima mogu da otvore račun u tamošnjoj banci.

Problem je, međutim, što su troškovi za ove penzionere veliki, plus papirologija koju treba slati bankama.

Ostaje nejasno šta će oni penzioneri koji neće da primaju penziju u evrima insistirajući na francima, jer se franak pokazao kao najsigurnija valuta. Pogotovo posle skoka švajcaraca početkom ove godine za gotovo 30 odsto u odnosu na evro. Poslednjih dana švajcarac je nešto pao pa se jedan evro može kupiti 1,09 franaka.

Panović kaže da je realno očekivati da će istog dana kada penzioneri dobijaju penziju u evrima moći da ih pretvore u franke po kursu koji važi tog dana.

On nema informaciju, kaže, ni da li ovo novo pravilo važi baš za sve penzionere koji primaju penzije iz Švajcarske ili samo za neke i za koje.

„Politika” je juče poslala i pitanja na adresu tamošnjeg penzijskog fonda kako bismo saznali razloge ove nagoveštene promene, ali do zaključenja ovog izdanja nismo dobili nikakav odgovor.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
evro švajcarac švajcarske penzije pebzija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana