Tekst objavljen: 19.12.2015 11:30        


U Evropskoj uniji je ove godine 53 odsto stanovništva, životnog doba od 16 do 74 godine, naručivalo robu ili usluge za privatne potrebe preko interneta, u odnosu na 30 odsto iz 2007, saopštio je Evropski zavod za statistiku, Evrostat. 

Svaki drugi stanovnik EU šopingovao online u 2015.

To znači, kako se navodi u informaciji objavljenoj na sajtu Evrostata, da je EU ove godine premašila cilj iz svoje Digitalne agenda za Evropu kojom je bilo predviđeno da elektronska trgovina do 2015. godine dostigne 50 odsto.

Među korisnicima interneta koji ove godine nisu kupovali online, 75 odsto navodi da više vole klasičnu kupovinu, a 27 odsto da su zabrinuti u pogledu bezbednosti plaćanja preko interneta, kao i u pogledu privatnosti.

Većina "e-kupaca" zadovoljna je svojom online kupovinom: 70 odsto njih kaže da nisu imali nikakvih problema pri poručivanju proizvoda.

Najpopularniji proizvodi koji su kupovani preko interneta su odeća i sportski artikli, koje je naručivalo više od 60 odsto kupaca, zatim smeštaj na putovanjima (52 odsto) i kućni aparati i igračke (41 odsto).

Najveći procenat "e-kupaca" ima Britanija - 81 odsto ukupnog stanovništva, a sledi Danska sa 79 odsto, Luksemburg 78 odsto, Nemačka 73 odsto i Holandija, Finska i Švedska sa po 71 odsto.

Sa druge strane, najmanje šopinguju preko interneta Rumuni, samo 11 odsto od ukupne populacije uzrasta između 16 i 74 godine života, Bugari (18 odsto), Kiprani (23 odsto) i Italijani (26 odsto), a u polovini članica EU procenat online kupaca iznosi iznad 50 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
online evropska unija evropa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana