Tekst objavljen: 06.05.2019 10:22        


Gotovinski krediti dostigli 3,5 milijardi evra koliko iznosi i zaduženje za stambene zajmove

Svaki građanin banci duguje u proseku 1.000 evra

Građani se kod banaka sve više zadužuju i trenutno vraćaju oko sedam milijardi evra. Preračunato svaki građanin je banci dužan oko hiljadu evra, čak i onaj koji se uopšte nije zadužio. S gledišta Svetske banke, odnosno njene beogradske kancelarije, problem je što su se građani keš kreditima zadužili tri i po milijarde evra što je ravno zaduženju za stambene kredite. Objašnjavaju da su gotovinski zajmovi rizičniji, jer ne idu u investicije, već u potrošnju. A kad je neko prezadužen raste verovatnoća da dug ne može da vrati.

Bankari, pak, na sve veće posezanje građana za keš pozajmicama gledaju mnogo spokojnije.

– Naši ljudi su mnogo manje zaduženi nego oni u susednim zemljama ili ostatku Evrope. Jer, tih sedam milijardi evra je tek petina bruto domaćeg proizvoda. Plate rastu i one su presudni faktor za povećanje duga, privredna aktivnost se povećava, svi makroekonomski pokazatelji su odlični. Inflacija je niska, kurs stabilan. Dodatno i Narodna banka je ograničila da keš zajmovi mogu da se otplaćuju na maksimalnih osam godina. Ukratko, rizike povećanog zaduživanja ne vidimo – kaže jedan bankar.

U Eurobanci ističu da se i u 2019. godini nastavlja trend značajne tražnje za gotovinskim i refinansirajućim kreditima, pre svega zahvaljujući stabilnom tržištu i dobrim makroekonomskim pokazateljima.

– Stabilne i povoljne kamatne stope kao i privredni rast i povećanje zaposlenosti stanovništva otvorili su mogućnost dodatnog kreditiranja i doprinele rastu potražnje za gotovinskim kreditima. Dinarski krediti čine najveći deo kreditiranja kada su u pitanju gotovinski krediti i krediti za refinansiranje, pre svega zbog povoljnih uslova kreditiranja, stabilnosti kretanja kamatnih stopa koje se kreću okvirno oko deset odsto, kao i poverenja koje građani imaju u domaću valutu – kažu u ovoj banci.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

U Erste banci potvrđuju da je od početka godine interesovanje za gotovinske i kredite za refinansiranje u konstantnom porastu. Prosečan iznos keš kredita koji se uzima je oko 400.000 dinara, a aktuelna nominalna kamatna stopa za gotovinske kredite iznosi 4,54 odsto, plus tromesečni beliborkoji sada iznosi oko tri odsto tako da je ukupna kamata oko 7,5 odsto.

U Banci Inteza kažu da stalno raste plasman gotovinskih kredita.

– To je u ovo doba godine najviše rezultat pripreme za prolećni ili godišnji odmor. Imajući u vidu potrebe građana u ovom periodu, pripremili smo specijalnu ponudu za klijente koji se odluče za laki keš gotovinski kredit s nominalnom fiksnom kamatom od 6,5 odsto, efektivnom od 11,52 odsto, dok je period otplate 12 meseci. Prvi smo na tržište uveli kompletnu onlajn realizaciju keš kredita iznosa do 600.000 dinara u roku od samo 15 minuta od trenutka podnošenja zahteva do trenutka realizacije, bez odlaska u ekspozituru i bez dodatne dokumentacije, kažu u ovoj banci.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
građani zaduženje 1000 evra zaduženje banke zaduženje 1000 evra Srbija erste banka banca intesa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana