Tekst objavljen: 23.12.2013 14:30        


Građani su se za poslednjih sedam godina duplo više zadužili i sada bankama svako duguje po 740 evra ili nešto manje od dve prosečne plate. Polovina obaveza je za stambene zajmove, a trećina za gotovinske pozajmice.

Svaki građanin Srbije bankama duguje u proseku 740 evra

Prema podacima Udruženja banaka Srbije, ukupan dug građana za sve kredite je oko pet milijardi evra. Od tog iznosa oko deset odsto banke ne mogu da naplate.

- Stanovništvo se sve manje zadužuje, jer je standard nizak - smatra Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije. - U odnosu na zemlje u okruženju, mi koristimo najmanje kredita po stanovniku. Ako se pogleda rast zaduženosti u poslednje tri godine, vidi se da su krediti porasli za samo osam evra. Tako su zajmovi po stanovniku u 2011. godine bili 733, a lane 732 evra.
Svaki građanin je 2006. godine bankama dugovao 334 evra, a 2007. godine čak 504 evra, što je bio i najveći rast u proteklih sedam godina.

Sa nastupanjem krize zaduženost je nastavila da raste do 733 evra u 2011. godini. Od tada je došlo do porasta za samo osam evra.

Ako se uporedimo sa susedima, iza nas je samo Makedonija sa 500 evra po glavi stanovnika, a daleko ispred je Hrvatska sa 4.000 evra. Zaduženost građana Evropske unije je oko 13.000 evra.

Banke sve teže odobravaju nove zajmove, a građani uglavnom refinansiraju postojeće obaveze, odnosno produžavaju rokove otplate, uzimaju grejs period...

Dok su poslednjih godina stambeni zajmovi bili najtraženiji, u 2013. godini taj primat su preuzele keš pozajamice. Za prvih devet meseci ove godine gotovinski krediti su uvećani za 20 milijardi dinara. Kraj godine, međutim, dočekali smo sa stagnacijom i padom svih kredita za građane.

Preme poslednjim podacima UBS, građani za keš kredite duguju 188,34 milijarde dinara, potrošačke 27,15 milijardi, stambene 335,21 milijardu, a za refinansirajuće 27,72 milijarde dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke klijent banke klijenti banke prezaduženost zaduženost krediti ekonomska kriza Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana