Tekst objavljen: 26.10.2017 14:12        


Anketa u više od 1.000 srpskih preduzeća pokazuje da se privrednici nadaju većem profitu. Oko 32 odsto ispitanika nada se da će naredne godine angažovati još radnika

Svaki treći gazda bi da zapošljava

Optimizam srpskih preduzeća, makar onih 1.030 koji su učestvovali u anketi USAID projekta za bolje uslove poslovanja - ne jenjava. Svaki treći, 32 odsto, veruje da će naredne godine povećati broj zaposlenih, dok svega četiri odsto strahuje da će morati da deli otkaze. Po pitanju profita, nade su još veće. Više od polovine ispitanih, 51 odsto, iščekuje veću dobit.

KOŠTAJU KNjIGE

Polako se smanjuju administrativni troškovi srpske privrede. Istraživanje Republičkog sekretarijata za javnu politiku koje prati ovaj segment pokazuje da su oni sada 19,8 odsto manji nego 2010. godine. Najveći deo administrativnih troškova preduzeća tiče se poreza i vođenja knjiga. Slede troškovi carinskih postupaka.


Ovogodišnja, sedma, anketa potvrđuje da srpsku privredu uglavnom muče stare boljke. Na pitanje šta najviše opterećuje njihovo poslovanje, najveći broj vlasnika preduzeća, njih 63 odsto, upire prst u parafiskalne namete. Porezi i doprinosi na zarade su kamen spoticanja za 58 ispitanika, a siva ekonomija za 54 odsto. Administrativne procedure ugrožavaju poslovanje polovini anketiranih.

-U narednom periodu moramo da radimo na efikasnosti u pogledu katastra, ali i da vidimo šta može da se uradi sa parafiskalnim nametima, da li oni mogu da se smanje - istakla jedanas Zorana Mihajlović, potpredsednik Vlade Srbije.

- Treba da radimo i na problemu izvora finansiranja. Siguran sam da možemo da sednemo sa bankarima i nađemo rešenje za eksterno finansiranje malih i srednjih preduzeća.

Godinama unazad sve manji procenat naših preduzeća koristi pozajmljena sredstva. Čak 69 odsto privrednika se nije zaduživalo kako bi finansiralo poslovanje i razvoj. Pre šest godina u toj poziciji je bilo 31 odsto ispitanika. Danas se čak 84 odsto ispitanika finansira iz sopstvenih sredstava.

- Postoji optimizam u vašim preduzećima po pitanju budućeg zapošljavanja i očekivanja većeg profita - rekao je ambasador SAD Kajl Skot.

- Prepreke su manje nego pre sedam godina u mnogim oblastima. Postoji još problema koje treba da rešimo, a to je eksterno finansiranje i poreska administracija.

Anketa otkriva i da svega 11 odsto firmi učestvuje u javnim nabavkama. Nespremni su da se nadmeću sa javnim sektorom za posao zbog utiska o raširenosti korupcije prilikom dodele posla, ali uverenja da državni sektor prednost daje ponudama sa nižom cenom nauštrb kvaliteta.

- Za Privrednu komoru Srbije ova anketa je udžbenik - rekao jedanas Marko Čadež, predsednik PKS. - Na osnovu ovoga pravimo program.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vlasnici kompanija male firme zapošljavanje naknade

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana