Tekst objavljen: 08.07.2017 14:27        


Na internet stranici NBS prikaz svega što banke naplaćuju. Koliki je trošak održavanja tekućeg računa, kako se on naplaćuje, kolika je provizija za razna plaćanja i ostale naknade povezane sa računima građana u bankama, uskoro će biti objedinjene na jednom mestu - internet stranici Narodne banke Srbije. Na taj način će građanima postati lako dostupni podaci o svim troškovima koje bankari naplaćuju u vezi sa platnim računima. Ovo je jedna od novina predviđena novim zakonom čiji je nacrt još u izradi.

Svaki trošak mora na uvid

- Predlog zakonskog rešenja će sadržati odredbu po kojoj će Narodna banka Srbije biti ovlašćena da utvrdi i objavi na svojoj internet prezentaciji listu od najmanje deset, a najviše dvadeset reprezentativnih usluga povezanih s platnim računom koje se naplaćuju, a koje nudi najmanje jedan pružalac platnih usluga u Republici Srbiji - ističu u NBS.

- Navedena lista bi sadržala pojmove i objašnjenje za svaku od navedenih usluga. Pružaoci platnih usluga bi bili u obavezi da koriste standardizovanu formu dokumenta o naknadama, koju će morati bez naknade da dostave potrošaču pre zaključenja okvirnog ugovora o platnom računu, istovremeno sa drugim informacijama utvrđenim propisima. Time će se svakako olakšati potrošačima upoređivanje naknada za usluge koje nude različiti pružaoci platnih usluga.

U centralnoj banci očekuju da će, na ovaj način, banke biti primorane da prate svoje konkurente i da klijentima ponude niže cene naknada, kako bi pridobile što veći broj korisnika.

- Jednostavno, kada potrošač bude mogao da bez većih teškoća uporedi naknade različitih pružalaca platnih usluga za iste platne usluge, biće i u prilici da promeni svog pružaoca platnih usluga za nekog drugog - ističu u NBS.

- Dalje, istim zakonskim rešenjem pojednostaviće se procedura za zamenu banke koja vodi platni račun.

PORAST KONKURENCIJE
- Jedini pravi način da banke zadrže svoje korisnike biće kvalitetnija usluga i niže naknade. Na taj način očekujemo da će budući zakonski okvir omogućiti veću tržišnu konkurenciju i veće zadovoljstvo krajnjih korisnika - ukazuju u Narodnoj banci Srbije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    pera 03.07.2017 17:49

    bravo kolumbo ,kako se samo toga seti.
    zavirite dublje u prevare ane samo vodjenje računa što je najmanja Stavka najvećeg broja korisnika

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
tarifnici banke nbs tarife banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana