Tekst objavljen: 22.06.2017 12:59        


Proizvođači cigareta najavili su da će, od 1. jula, podići cene za 10 dinara po paklici. Poskupljenje pravdaju uvećanjem specifične akcize za dinar i po, što povlači i uvećanje PDV-a i drugih nameta.

Svakih šest meseci cena ide gore

I dok pojedini mediji tvrde da duvanska industrija koristi priliku da povećanjem cena nadomesti pad dobiti, proizvođači tvrde da, kada namire sve obaveze, najveći deo kolača i dalje odlazi u državnu kasu.

Prema Zakonu o akcizama, država će do 2020. godine ovaj namet uvećavati na svakih šest meseci što znači da pušači novi udar na budžet mogu da očekuju u januaru sledeće godine. Prosečna cena paklice u Srbiji je 220 dinara, ali strah potrošača od paprenih „evropskih” cena cigareta za sada je bez osnova. Predstavnici duvanske industrije tvrde da će poskupljenja biti postepena i da ćemo evropski minimum dostići najmanje četiri godine po ulasku u EU. To pokazuju iskustva drugih država, recimo Slovenije u kojoj je prosečna cena paklice već porasla na 3,5 evra.

Cene cigareta u EU značajno se razlikuju. Prema najnovijim statističkim podacima, cigarete najviše plaćaju Britanci – 11,3 evra. U Irskoj su 10,4 evra, a u Francuskoj u proseku koštaju 6,4 evra. Goran Pekez, direktor korporativnih poslova i komunikacija u kompaniji „Japan tobako” za zapadni Balkan, nedavno je izjavio da zemlje kandidati za EU imaju akcizne kalendare, ali ne i tempo kada će dostići minimum tog nameta prema državi koji se primenjuje u EU.



Minimalno akcizno opterećenja u zemljama članicama Unije trenutno je 90 evra (na hiljadu cigareta) ali države kandidati taj iznos treba da dostignu tek četiri godine posle ulaska u EU.

– Akcize bi trebalo da budu predvidive i kreirane tako da se u obzir uzima kupovna moć stanovništva. Smatramo da treba postepeno da rastu jer veliko povećanje dovodi do šokova na tržištu i ekspanzije ilegalne trgovine, a samim tim i gubitaka poreskih prihoda – rekao je Pekez ističući da je industrija duvana važna za stabilnost fiskalnog sistema svake zemlje. Duvanska industrija u Srbiji je jedan od najvećih poreskih obveznika i obezbeđuje 11 odsto budžetskih prihoda.

U Makedoniji je akciza 33 evra na hiljadu cigareta, u Srbiji 54 evra, a u BiH 62 evra. Šverc duvana ogroman je gubitak za budžet jer država na osnovu (dve) akcize i poreza na paklici koja košta 220 dinara „zarađuje” čak 175. Kasa se najviše puni prodajom jeftinih cigareta jer u tom slučaju državi ide i do 90 odsto vrednosti.

Otuda i najveći napori u suzbijanju šverca cigareta. Sekretar u Ministarstvu državne uprave Željko Ožegović nedavno je rekao da smo na prometu rezanog duvana u sivoj zoni godišnje gubili gotovo 200 miliona evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena cigareta poskupljenje duvana duvan akcize na cigarete

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana