Tekst objavljen: 16.12.2013 13:45        


Plenidba nekretnina u Hrvatskoj ove godine je dostigla vrhunac, jer je građanima već oduzeto 6.488 nekretnina, što je 1.643 više nego u prošloj godini. Svakoga dana tokom ove godine, do 10. decembra, zbog dugova je ostalo bez krova nad glavom prosečno 18 porodica ili pojedinaca, dok je udeo kompanija zanemarljivih 10 odsto.

Svakog dana 18 Hrvata ostane bez stana zbog kredita

Iznenađuje činjenica da toliko povećanje broja plenidbi u jednoj godini nije zabeleženo od početka ekonomske krize. Zbog dugova je 2008. godine oduzeto 2.106 nekretnina, a sledeće godine 2.579.

U vreme kada se recesija razmahala do te mere da su građani ubrzano počeli da "tonu u minuse" i prestali da plaćaju kredite zbog masovnih otkaza i smanjenja plata, 2010. oduzeta su 3.664 stana, kuće, vikendice, zemljišta... Zatim je 2011. "pukao balon" sa kreditima u švajcarskim francima, a rate kredita rasle su i do 300 odsto.

Uprkos tome, 2011. je zaplenjeno 4.266 nekretnina, a prošle godine "samo" pet stotina više.

Međutim, "šok" je usledio ove godine, kada je ukupna prošlogodišnja cifra oduzetih nekretnina probijena već u oktobru.

Najnoviji podaci iz Hrvatske privredne komore dokazuju da su poverioci baš ove godine po svaku cenu odlučili naplatiti potraživanja prodajom oduzetih nekretnina na javnim aukcijama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Hrvatska ekonomska kriza stambeni kredit stambeni krediti kašnjenje u otplati otplata kredita aktivirane hipoteke aktivrana hipoteka hipoteka hipoteke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana