Tekst objavljen: 01.05.2019 14:00        


Broj poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji iznosi 569.310, što je 9,9% manje u odnosu na popis iz 2012. godine, pokazuju prvi rezultati Ankete o strukturi poljoprivrednih gazdinstava. Najveći broj gazdinstava registrovan je u Zlatiborskoj oblasti.

Sve manje gazdinstava - sve više uzoranih njiva: Obrađuju ih mašine starije od 20 godina

Iako je broj poljoprivrednih gazdinstava smanjen, površina korišćenog poljoprivrednog zemljišta je za 1% veća u odnosu na pre sedam godina i iznosi 3.476.788 ha. Najveći rast je u Regionu Južne i Istočne Srbije.

Osam od deset gazdinstava koristi sopstveni traktor, a čak 83% traktora starije je od 20 godina.

Vlasnici poljoprivrednih gazdinstava u proseku imaju 61 godinu što predstavlja povećanje od dve godine u odnosu na prethodni popis. Jedan od pet vlasnika gazdinstava su žene, a svaki 14. nosilac gazdinstva mlađi je od 40 godina.

Najviše mladih ima u Šumadiji i zapadnoj Srbiji.

Prosečna veličina oranica i bašta je 4,5 ha, što je 13,5% veća površina po gazdinstvu nego pre sedam godina. Najveći porast veličine gazdinstava zabeležen je u Srednjobanatskom okrugu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Republički zavod za statistiku sproveo je ovu anketu od 1. oktobra do 30. novembra 2018. godine. Učestvovalo je 120.000 poljoprivrednih gazdinstava, a prikupljeni su podaci o poljoprivrednoj mehanizaciji, zemljištu, radnoj snazi na gazdinstvima, broju životinja i primenjenim agrotehničkim merama. Za njeno sprovođenje utrošeno je 2,59 mil EUR, a sredstva su obezbeđena većim delom iz pretpristupnih fondova EU ali i nacionalnog budžeta.

Konačni rezultati Ankete o strukturi poljoprivrednih gazdinstava biće objavljeni 30. juna 2019.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
mehanizacija starost poljoprivredne mehanizacije poljoprivreda Srbija njiva traktori 20 godina gazdinstva

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana