Tekst objavljen: 20.05.2018 16:00        


Ne postoji obaveza minimalnog uloga, ali ovo su neki od saveta za idealni početak. Uštedeli ste nešto novca i čuli da je prijatelj solidno zaradio ulogom od tek stotinak evra kupujući i prodajući akcije. Još kada ste videli da mesečno od toga zaradi i za jednu prosečnu platu, hoćete i vi, ali ne znate kome da se obratite, gde da odete, postoji li neki minimalni ulog... 

Sve o kupovini i prodaji akcija na berzi

U nekoliko koraka za dva dana možete da postanete i vi akcionar, ali ne bez akreditovanog brokera. 

Spisak svih članova Beogradske berze - brokersko-dilerskih društava možete naći na internet stranici Beogradske berze (belex.rs) u odeljku članovi Berze i trenutno ih je 32. Uvašem je interesu da kontaktirate više brokersko-dilerskih društava i informišete se o uslovima pružanja njihovih usluga pre nego što sa nekom od njih potpišete ugovor o zastupanju.

Naknade za usluge propisane su tarifnicima investicionih društava, ali, kako za "Telegraf" kaže broker Nenad Gujaničić, usluga brokera košta u zavisnosti od količine novčanih sredstava koja se ulažu.

- Standardna provizija je 1%, ali je ona dosta niža za veće iznose sredstava. Pre toga treba da sklopite ugovor sa brokerskom kućom i otvoriti novčane račune u banci za kupovinu i prodaju akcija - objašnjava Gujaničić.

Brokeri su tu da vam objasne sve dodatne detalje i posavetuju vas. Potom kao investitor dajete brokeru nalog za trgovanje u brokerskoj kući, u kome stoji koje hartije od vrednosti želite da kupite (ili prodate) i po kojoj ceni.

KOJA SU DOKUMENTA POTREBNA

Ne postoje nikakvi preduslovi za trgovanje na Berzi, a minimalni ulog takođe nije ni na koji način propisan, već obim vašeg ulaganja zavisi od sredstava koje ste Vi spremni da uložite u izabrane hartije od vrednosti. Ipak, postoji poželjan iznos.

- Poželjna minimalna suma sa kojom bi investitor mogao da diversifikuje svoje ulaganje (kupi nekoliko različitih akcija) je oko 5-10 hiljada evra. Mada u praksi postoje investitori i sa znatno manjim iznosima sredstava - otkriva najpoznatiji srpski broker.

Više različitih akcija nosi i manji rizik od gubitka novčanih sredstava jer teško da je izvesno da će sve akcije u isto vreme izgubiti na vrednosti.

Kad sa brokersko-dilerskim društvom, članom Beogradske berze, potpišete ugovor o zastupanju, otvarate namenski račun u banci koju vi odaberete i na njega deponujete novčana sredstva za kupovinu akcija.

Za to vreme, broker otvara račun u Centralnom registru na kojem će biti evidentirane akcije koje kupite. Broker će na osnovu Ugovora o zastupanju i naloga koji mu date, unosi vaš nalog u sistem za trgovanje Beogradske berze. Zašto dva računa?

- Kao što investitor ima novčani račun u banci gde se registruje iznos novčanih sredstava, u Centralnom registru se vodi njegov vlasnički račun gde se registruju hartije od vrednosti koje investitor poseduje. Centralni registar takođe daje sigurnost investitoru da će u zamenu za svoj novac dobiti akcije koje je kupio - ističe Gujaničić.

CENU FORMIRA ODNOS PONUDE I TRAŽNJE

Kao i na svakom drugom tržištu, i ovde na cenu utičeodnos ponude i tražnje. Međutim, česte su situacije da više kupaca ispunjava uslov za kupovinu, a da akcija nema dovoljno za prodaju tog dana. Na sajtu Beogradske berze postoji najbolji primer za to:

"Osoba NN je dala nalog za prodaju akcija po ceni od 1.000 dinara. Ja želim da ih kupim i dajem nalog za kupovinu na 1.005 dinara. Zanima me po kojoj ceni će biti izvršena transakcija (1.000 ili 1.005 dinara) i u kojoj meri će to uticati na cenu akcija?"

U skladu sa Pravilima poslovanja Beogradske berze, ukoliko dva suprotna naloga za trgovanje sadrže različite cene na osnovu kojih je moguće zaključiti transakciju tokom faze kontinuiranog trgovanja, transakcija će biti zaključena po ceniiz ranije ispostavljenog naloga.

Dakle, ko je prvi poslao nalog za kupovinu, on će akcije i dobiti.

Inače, cene svih hartija od vrednosti kojima se trguje na Beogradskoj berzi možete pogledati na njihovoj internet prezentaciji. Dovoljno je da ukucate naziv ili deo naziva preduzeća u polje "Pretraga HOV, koje se nalazi u zaglavlju internet stranica Beogradske berze.

Isto tako, obaveza vašeg brokera je da vas obaveštava o ceni u roku koji je preciziran ugovorom koji ste prethodno zaključili.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Beogradska berza Glavni indeks Beogradske berze promet na berizi akcije na berzi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana