Zvanični kurs Evra za dan 20.09.21. :: 117.5647 rsd
Tekst objavljen: 06.10.2018 11:29        


Na srpskom tržištu nedavno su se pojavili krediti za energetsku efikasnost za građane. Iako je to nov proizvod, bankari kažu da je interesovanje veliko, a da je najveći broj kredita odobren u unutrašnjosti Srbije i to za kupovinu kotlova, peći na pelat, PVC stolarije i fasadne izolacije.

Sve veća tražnja za pećima i stolarijom na kredit

Za sada vrlo mali broj banaka nudi ovu vrstu potrošačkih kredita, i to zahvaljujući kreditnoj liniji Evropske banke za obnovu i razvoj koja je deo GEFF programa za finansiranje zelene ekonomije na Zapadnom Balkanu. Radi se o ukupno 85 miliona evra koje je EBRD namenio za ceo region, ali najveći deo ide Srbiji.

Povraćaj novca na određena sredstva

Kako navode u srpskim bankama, korisnici ovog kredita mogu kupovati stolariju, prozore, vrata, materijal za izolaciju ili ekonomično osvetljenje, kao i kotlove, klima uređaje, toplotne pumpe, solarne grejače vode i slično.

U jednoj od banaka koje finansiraju kredite za energetsku efikasnost kažu za "Blic biznis" da korisnici ovih kredita ostvaruju pravo na jednokratni finansijski podsticaj u vidu povraćaja dela sredstava u iznosu od 15 do 20 odsto od investicije.

- To se odnosi na sredstva koja nemaju unapred definisanu namenu i klijent ih može koristiti za ostale potrebe svog domaćinstva - ističu bankari.

Spisak proizvoda na sajtu EBRD

Oni naglašavaju i da nije teško doći do ovog kredita jer je proces vrlo jednostavan, a jedina specifičnost u odnosu na klasičan potrošački kredit je da se spisak proizvoda i proizvođača energetski efikasne opreme i materijala nalaze na sajtu EBRD-a i same banke koja odobrava kredit.

- To je ujedno i potvrda da tehnologija koja može biti predmet finansiranja poseduje sertifikat energetske efikasnosti koja je neophodna da bi se obezbedio finansijski podsticaj - kažu bankari.

Povraćaj sredstava od 15 odsto moguće je ostvariti ako je predmet finansiranja jedan ili više proizvoda iz iste kategorije (npr. prozori ili vrata), a od 20 odsto ako je predmet finansiranja dva ili više proizvoda iz različitih kategorija (npr. prozori i materijal za izolaciju spoljnih zidova).

Uslovi kreditiranja

Banke u ovu svrhu najčešće odobravaju dinarske potrošačke kredite u iznosu do tri miliona dinara sa rokom otplate do sedam godina. Nominalna kamatna stopa iznosi 9,11 odsto na godišnjem nivou, dok je efektivna kamatna stopa od 10,82 odsto godišnje.Kako naglašavaju bankari, ovaj proizvod donosi smanjenje troškova domaćinstva ulaganjem u energetski efikasne tehnologije, ali i podiže svest o značaju očuvanja životne sredine kroz unapređenje energetske efikasnosti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
EBRD energetska efikasnost cena kredita uslovi kreditiranja pvc stolarija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana