Zvanični kurs Evra za dan 06.12.21. :: 117.5781 rsd
Tekst objavljen: 05.12.2016 14:43        


Terminske cene nafte su danas pale, pošto je rastući broj naftnih bušotina u SAD uznemirio tržišta i podgrejao zabrinutost da smanjenje proizvodnje, dogovoreno između Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i Rusije, možda neće biti toliko veliko kao što je prvobitno očekivano. 

Sve veći broj bušotina u SAD oborio cenu nafte

Severnomorska nafta "brent" za dostavu u januaru pojeftinila je za 51 cent, na 53,95 dolara po barelu, dok je američka "laka" nafta WTI za isporuke u januaru pojeftinila za 50 centi, na 51,18 dolara za barel, javlja agencija Rojters.

Pad cena nafte je, prema ocenama trgovaca, izazvan povećanjem proizvodnje tog energenta čemu su pribegle zemlje-proizvođači nakon prošlonedeljnog dogovora članica i nečlanica OPEK-a da smanje proizvodnju u 2017. godini.

Prema podacima kompanije "Bejker Hjuz", broj bušotina za eksploataciju nafte u SAD je prošle nedelje porastao za tri, na ukupno 477.

Ruske vlasti su u petak objavile da je prosečna dnevna proizvodnja nafte u Rusiji iznosila 11,21 milion barela dnevno u novembru, što je najveći nivo za gotovo 30 godina.

Iako je Moskva pristala da smanji proizvodnju za 300.000 barela u prvoj polovini 2017. godine, ona je saopštila da će to uraditi sa nivoa iz novembra, što znači da će, čak i posle rezanja, proizvodnja ostati na nivou koji je veći od rekordne proizvodnje iz prve polovine 2016. godine, navodi Rojters.

Na Bliskom istoku, gde se očekuje najveće smanjenje proizvodnje, takođe postoje pokazatelji koji govore da bi proizvodnja mogla porasti pre primene odluke o smanjenju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
naftne bušotine zalihe nafte pada cena nafte cena nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana