Zvanični kurs Evra za dan 11.05.21. :: 117.5749 rsd
Tekst objavljen: 04.05.2018 13:01        


Izvor sledeće svetske finansijske krize mogle bi da budu kriptovalute među kojima je najpoznatija bitkoin. Ovo tržište, predmet je razmatranja i bankara, a da li opasnost po svetske i lične finansije stvarno postoji? Stručnjaci poručuju "da je tržište kriptovaluta, već nekoliko puta iznenadilo i da bi trebalo biti spreman na sve".

Svetska finansijska kriza izbiće zbog ove dve stvari

Rizike kriptovaluta po finansijski sistem italijanski bankari i te kako razmatraju, a to je potvrdio grupi srpskih novinara Omar Lodezani, predsednik divizije usluga Inteza Sanpaolo grupacije u Bolonji. Zašto su baš kriptovalute prepoznate kao potencijalni izvor krize?

- Ljudi žele što više da se obogate što je, uostalom, bio uzročnik i prethodne velike finansijske krize. Vođeni željom da postanu još bogatiji postaju manje racionalni, kupuju i ono što im ne treba. A kada još uz to spekulišete, a to jeste trgovanje kriptovalutama, rizik od gubitka je veći. Ljudsko ponašanje bazirano je da mislimo da smo racionalni, a u stvari nismo - objasnio je Omar Lodezani.

Bankari se ne suočavaju samo s rizikom od kriptovaluta, već i snovom konkurencijom koju im pravi "Amazon" – najveća svetska internet trgovina. Naime, "Amazon" nastoji da ponudi i deo usluga koje su sada isključivo biznis banaka. Od pre mesec dana "Amazon", u saradnji sa Siti bankom, malim i srednjim preduzećima daje kredite. Pritom, o poslovanju tih kompanija imaju odlične podatke koji im stižu od internet trgovine. Puno informacija kao baza za buduće poslovanje.

Tržište kriptovaluta očekuje mirniji period

A da li strah od krize postoji među ulagačima u kriptovalute? Očito da ne, ulažu spremni na sva iznenađenja. Tržište, međutim itekako pažljivo osluškuju. Kako ističe Aleksandar Matanović, stručnjak za kriptovalute i osnivač Bitkoin asocijacije Srbije, ne treba da se bojimo fluktuacija vrednosti kriptovaluta, jer sve je normalno i već viđeno. Izvesno je pošto se novac generalno digitalizuje, da kriptovalute ulaze u zonu tradicionalnog novca.

Inače, tržište kriptovaluta je vrlo živo i dinamično.U decembru jedan bitkoin je vredeo više od 19.000 dolara, onda se strmoglavio, da bi počeo da se oporavlja i sada poslednju nedelju ima vrednost oko devet hiljada dolara.

- Što se tiče tržišta očekujem malo mirniji period. Slično onome što se desilo pre četiri godine. Godine 2013. je bio veoma nagli rast otprilike puta sto. Početkom 2014. zabeležen je pad od oko 80 odsto. I onda je usledilo nekoliko godina bez toliko naglih skokova i padova. Sada imamo situaciju koja veoma liči na to što se desilo - prošli smo nagli rast, usledila je ozbiljna korekcija i ušli smo u malo mirniji period. Ne verujem da može da se ponovi prethodna godina, kada je bitkoin porastao 20 puta, ali ne verujem ni da može još mnogo da mu padne cena. Naravno, sve to je vrlo teško precizno predvideti i ovo tržište nas je već mnogo puta iznenadilo, tako da treba biti spreman na sve - zaključuje Aleksandar Matanović.

Drugim rečima, nema profita, bez rizika...

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kriptovalute bitkoin tržište

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana