Tekst objavljen: 20.01.2016 10:33        


Evropski i azijski berzanski indeksi su danas pali, jer je najnoviji sunovrat cena nafte pogodio svetska tržišta. Panevropski indeks FTSEurofirst je oslabio za 2,3 odsto na 13-mesečni minimum, britanski FTSE 100 za 1,9 odsto, nemački DAX 30 za 2,3 odsto, dok je francuski indeks KAK oslabio za 2,2 odsto, prenosi agencija Rojters.

Svetski berzanski indeksi u padu

Azijska tržišta su, takođe, pretrpela gubitke, zbog nastavka zabrinutosti u pogledu pada cena nafte i stanja svetske ekonomije, izveštava agencija Frans pres.

Neizvesnost na globalnim tržištima je porasla, posle jučerašnje odluke Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da snizi projekciju rasta globalne ekonomije za ovu godinu.

Tokijski indeks Nikei je oslabio za 3,7 odsto na 16.416,19 poena, šangajski za 1,0 odsto na 2.976,69 poena, honkonški Hang Seng za 3,82 odsto, na 749,51 poen, najniži nivo za četiri godine.

Cene nafte su ponovo danas izgubile na vrednosti, pri čemu se američka "laka" nafta (WTI) približila nivou od 27 dolara za barel posle upozorenja Međunarodne agencije za energetiku (IEA) da će globalno tržište nafte nastaviti da bude prezasićeno i u 2016. godini.

Akcije evropskih naftnih i energetskih kompanija su jutros među najvećim gubitnicima na berzi, pri čemu su deonice norveške naftne kompanije Sidril pale za čak 11,6 odsto, a kompanije Tulou ojl za 6,7 odsto.

"Prilično sam pesimističan u pogledu situacije na berzama vezano za naredna dva do tri meseca. Ne predviđam scenario sličan onome iz 2008. godine, ali smatram da će doći do pada akcija na tržištima", izjavio je trgovac kompanije ACIES Eset menadžment, Andreas Klenou.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
akcija ne berzama evropske berze pad akcija na berzi evropske akcije nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana