Zvanični kurs Evra za dan 12.04.21. :: 117.5666 rsd
Tekst objavljen: 17.08.2017 12:35        


Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da je u proteklih pet godina koliko je ona na čelu centralne banke očuvana cenovna i finansijska stabilnost i da očekuje da će tako biti i u narednom periodu.

Tabaković: I ubuduće cenovna i finansijska stabilnost

"Takvi rezultati rada NBS doprinose poboljšanju standarda građana i nadam se da će oni to u narednim godinama osećati sve više", kazala je Jorgovanka Tabaković na prezentaciji izveštaja o inflaciji.

Ona je rekla da je inflacija u Srbiji niska, stabilna i predvidiva poslednje četiri godine i da je inflacija 2012. godine bila 13 odsto, a sada je 3,2 odsto na međugodišnjem nivou.

"Kamatne stope na kredite privredi, stanovništvu i zaduživanje države su značajno pale čemu je doprinela dobro odmerena monetarna politika", rekla je Jorgovanka Tabaković i dodala da su dobri rezultati fiskalne politike pomogli NBS u ostvarivanju ciljeva.

To doprinosi, kako je rekla, većem raspoloživom dohotku, rastu kreditne i ekonomske aktivnosti i uspešnijoj fiskalnoj konsolidaciji.

"Postignutim smanjenjem kamatnih stopa smanjeni su troškovi za sve - privredu, građane i državu", rekla je ona.

Prema njenim rečima, uspeh monetarne i fiskalne politike je što su problematični krediti značajno smanjeni.

"Narodna banka Srbije je u roku sprovela sve aktivnosti definisane svojim akcionim planom, a kao rezultat, učešće problematičnih kredita je od donošenja ove strategije, što znači u periodu kraćem od dve godine, smanjeno za blizu sedam procentnih poena", rekla je Tabaković.

Dodala je da se problematični krediti privredi nalaze na najnižem nivou u poslednjih devet godina.

Ocenila je i da domaći bankarski sektor karakteriše visoka kapitalizacija i likvidnost koje su iznad regulatornih zahteva i otpornost na različite makroekonomske šokove.

"Makroekonomska stabilizacija, znatno niže kamatne stope na dinarske kredite i mere koje promovišu štednju i zaduživanje u dinarima doprinosile su rastu nivoa dinarizacije", navela je Tabaković.

Kao rezultat toga, kako je navela, kod stanovništva je povećano učešće dinarskih kredita sa 35 odsto krajem 2012. na gotovo 50 odsto, koliko trenutno iznosi a istovremeno je povećano i učešće dinarskih depozita u ukupnim depozitima sa ispod 20 odsto na oko 30 odsto.

"Svesni smo da će s obzirom na duboke korene evroizacije, dinarizacija biti postepen proces, ali je bitno da je on započet i da će ostati jedan od naših strateških prioriteta", rekla je Tabaković.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kamatne stope problematični krediti nbs Narodna banka Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana